της Λένας Μαρκογιαννάκη
Το τελευταίο διάστημα στα περισσότερα ενημερωτικά μέσα φαίνεται πως το θέμα που κυριαρχεί είναι αυτό των αναμενόμενων εκλογών και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου. Το βράδυ των επικείμενων εκλογών, όποτε τελικά συμφωνήσουν οι ειδήμονες ότι θα διεξαχθούν, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δούμε να επικρατεί μια περίεργη «αναμπουμπούλα».
Πιο συγκεκριμένα και για να εξηγήσω τον όρο «αναμπουμπούλα», ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο θέσπισε το 2008 (αν θυμάμαι καλά) ο κ. Παυλόπουλος θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές που μας έρχονται για πρώτη φορά. Με λίγα λόγια, οι υπολογισμοί εκείνο το βράδυ θα πάρουν φωτιά. Δεν φτάνει που αυτές οι εκλογές θα είναι ιδιόρρυθμες από μόνες τους λόγω της κατάστασης, θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκες και εξαιτίας του νέου εκλογικού νόμου.
Για να μην όμως νομίζουμε ότι ο νέος αυτός εκλογικός νόμος είναι κάτι το τόσο διαφορετικό από τον παλαιό και για να ξεκαθαρίσω λίγο το τοπίο, ο καινούργιος νόμος απλά δημιουργεί κάποια καινούργια δεδομένα ως προς τις συνθήκες με τις οποίες μπορεί να κατακτηθεί η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία έτσι ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα, χωρίς την ανάγκη συμμαχιών. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα δυο μεγάλα κόμματα βαδίζουν σε αρκετά χαμηλά ποσοστά για τα δεδομένα τους (βάση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται καθημερινά) και αυτό έχει αυξήσει τις φήμες για τις πιθανές συμμαχίες, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, η οποία θα αποτελεί αναμφισβήτητα μια ακόμη κυβέρνηση «συνεργασίας». Εδώ όμως είναι η διαφορά του νέου νόμου, ο οποίος δίνοντας μπόνους πενήντα εδρών κάνει την αυτοδυναμία πιο εύκολη για αυτό που θα βγει πρώτο κόμμα και ακόμα πιο πολύ αν μείνουν «εκτός» κόμματα που θα έχουν πάρει ένα αξιοπρεπή αριθμό ψήφων.
Κατά την άποψη μου είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η αυτοδυναμία θα επέλθει από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Αναμφίβολα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, ωστόσο πιο καθοριστικός παράγοντας θεωρείται ο αριθμός των ψήφων προς τα κόμματα με πανελλήνιο ποσοστό κάτω του 3%. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι, σύμφωνα με την νέα πραγματικότητα του νέου εκλογικό νόμου, ότι το πρώτο σε ψήφους κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία στη Βουλή όπως και να έχει αν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40,4%, κάτι που προβλέπεται αδύνατο, τουλάχιστον με τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Με λίγα λόγια, η αυτοδυναμία είναι ένας στόχος ανέφικτος, καθώς ο νέος εκλογικός νόμος όσα «τερτίπια» και να κάνει δεν μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα αν αυτό δεν την αξίζει, κάτι που θα φανεί οσονούπω….
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)