31 Ιανουαρίου…
Γιορτάζουν: Ευδοξία
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
1936: Πεθαίνει ο δικτάτορας και στρατιωτικός Γεώργιος Κονδύλης.
Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά από πραξικόπημα, αντιβασιλέας, πολλές φορές βουλευτής και υπουργός. Γεννήθηκε στον Προυσό Ευρυτανίας. Σε ηλικία 18 χρονών κατατάχθηκε εθελοντής στο στρατό (πεζικό) και συμμετείχε στη Κρητική Επανάσταση του 1896. Ήταν οπλαρχηγός στο Μακεδονικό αγώνα (1904-1908) στη περιοχή Καστοριάς Μορεχόβου. Μετά το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα στάλθηκε σε ειδική αποστολή ως δάσκαλος στο χωριό Οργάς της Ανατολικής Θράκης, το 1910, όπου προήχθη ανθυπολοχαγός. Διακριθείς στους Βαλκανικούς πολέμους και προήχθη σε λοχαγό. Το 1915 λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του τοποθετήθηκε αξιωματικός του Επιτελείου της 6ης Μεραρχίας παρότι δεν προερχόταν από τη Σχολή Ευελπίδων.
Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Βουλγαρικού μετώπου (1916-1918). Μετά τις εκλογές του 1920, (1 Νοεμβρίου), εγκατέλειψε την μονάδα του και εγκαταστάθηκε αυτοβούλως στην Κωνσταντινούπολη απ' όπου άσκησε οξύτατη αντιπολίτευση στη τότε νέα ελληνική κυβέρνηση. Με την Επανάσταση του 1922 επανήλθε στο στρατό και τοποθετήθηκε διοικητής της Μεραρχίας Κρήτης που δρούσε τότε στον Έβρο την οποία και αναδιοργάνωσε. Όταν εκδηλώθηκε το κίνημα Γαργαλίδη-Λεοναρδόπουλου (1923) βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όπου και ανέλαβε ο ίδιος την καταστολή του. Για την ταχύτατη αυτή δράση του αποκαλούνταν "Κεραυνός". Κατόπιν παραίτησής του αποστρατεύθηκε τον ίδιο χρόνο με το βαθμό του υποστρατήγου.
Αμέσως μετά την αποστράτευση του τον Νοέμβριο του 1923 ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχτηκε βουλευτής Ροδόπης στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση όπου και ηγήθηκε μικρού κόμματος του Ελληνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Στις 12 Μαρτίου του 1924 επί κυβερνήσεως Αλ. Παπαναστασίου ανέλαβε επί τρίμηνο υπουργός των Στρατιωτικών. Στις 7 Οκτωβρίου του 1924 επί κυβερνήσεως Ανδρ. Μιχαλακοπούλου ορκίστηκε υπουργός των Εσωτερικών, από τη θέση την οποία και παραιτήθηκε λίγο πριν τη δικτατορία του στρατηγού Θ. Παγκάλου (Ιούνιος 1925).
Κηρυχθείς όμως αμέσως κατά της δικτατορίας, παρασύροντας στρατιωτικές φρουρές σε ένοπλη εξέγερση, ανέτρεψε αυτή στις 26 Αυγούστου του 1923, και συλλαμβάνοντας στις Σπέτσες τον πρόεδρο της Δημοκρατία θ. Πάγκαλο και άλλους οπαδούς του, ορκίσθηκε Πρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός των Στρατιωτικών και των Ναυτικών. Αμέσως πρώτο του έργο ήταν να αποκαταστήσει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ναύαρχο Π. Κουντουριώτη και να προκηρύξει εκλογές για τις 7 Νοεμβρίου του 1926. Όταν στις 4 Δεκεμβρίου σχηματίσθηκε υπό τον Αλ. Ζαΐμη Οικουμενική κυβέρνηση, ο Γ. Κονδύλης, παρέδωσε την εξουσία.
Στις εκλογές 5 Μαρτίου 1933 συνεργάσθηκε με το Λαϊκό κόμμα. Το 1935 εκδηλώθηκε το βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 υπό του Βενιζέλου και του Πλαστήρα, ο Κονδύλης συνέβαλε στην άμεση καταστολή και συντριβή του όπου και ακολούθησαν σειρές δικών από έκτακτα στρατοδικεία. Στις 5 Ιουλίου του 1935 μέσα στη Βουλή εκφώνησε τον ιστορικό λόγο του υπέρ της Βασιλείας. Τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δέχθηκε θετικά όπου και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με το Δημοψήφισμα του 1935 που ακολούθησε επανήλθε ο Βασιλιάς Γεώργιο Β΄. Λίγες όμως ημέρες αργότερα ο Κονδύλης διαφώνησε με τον Βασιλιά για το θέμα της παροχής αμνηστίας των Κινηματιών της 1ης Μαρτίου 1935 στο οποίο αντιτασσόταν ο πρώτος πεισματικά. Συνέπεια αυτού ήταν ο Βασιλιάς να τον αναγκάσει σε παραίτηση στις 30 Νοεμβρίου 1935. Απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 56 ετών από καρδιακή προσβολή.
Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…
1960: Το θέμα της σύνταξης των αγροτών συζητά η ελληνική Βουλή.
1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Τανζανίας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Ινδίας και της Ελλάδας, καθώς και άλλες προσωπικότητες.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)