Της Λένας Μαρκογιαννάκη
Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται καθημερινά από μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Ελλάδος, μπήκα για ακόμα μια φορά στη διαδικασία να αναρωτηθώ και να γίνω για ακόμα μια φορά καχύποπτη. Κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας μας παρουσιάζουν την αλήθεια; Ποια είναι τα συμφέροντα που υπάρχουν συνήθως από πίσω; Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί σε αυτά τα ποσοστά το πιο μεγάλο να είναι αληθινό αλλά το άλλο ποσοστό που αποκρύπτουν μήπως είναι η πραγματικότητα; Και όσον αφορά τα άρθρα που περιγράφουν αυτά τα ποσοστά τι συμφέροντα κρύβουν;
Για την ακρίβεια σε αυτές δημοσκοπήσεις τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν φαίνεται πως ήταν τα αναμενόμενα, διότι συμβάδιζαν με όλα όσα προσπαθούν και καταφέρνουν να μας πλασάρουν τον τελευταίο καιρό μέσω της τηλεόρασης. Ως προς το κομμάτι του κατακερματισμένου ποσοστού που παίρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εννοείται πως δεν μπορώ να το αμφισβητήσω (πολύ), καθώς για το μεν ΠΑΣΟΚ ο κόσμος φαίνεται και εκφράζει καθημερινά την δυσαρέσκεια του για την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι πρότινος ο κ. Παπανδρέου και οι Υπουργοί του, συνεπώς και το «αμαυρώνει», για τη δε ΝΔ θεωρώ ότι το ποσοστό που λαμβάνει αποτελεί ένα καθαρό τίμημα για την λανθασμένη πολιτική του παρελθόντος αλλά κυρίως του παρόντος, άσχετα αν οι δημοσκοπήσεις θέλουν να παρουσιάζουν αυτό το ποσοστό ως ένα μήνυμα ενδεχόμενης νίκης στις ερχόμενες εκλογές.
Όπως επίσης δεν μπορώ να αμφισβητήσω το κλασικό ποσοστό του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, ακόμα και αυτό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο αποτελεί ένα κόμμα που δεν έχει δείξει ακόμα πολλά πράγματα, δεν έχει μπει πότε στη Βουλή καθώς είναι νεοσύστατο, σαφώς και ο κόσμος δεν το γνωρίζει και δεν το προτιμά. Ούτε ακόμα αμφισβητώ το ανοδικό ποσοστό του ΛΑΟΣ, γιατί απλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχει βρει τον τρόπο, την μαγκιά και επιβιώνει με αξιοπρέπεια εκμεταλλευόμενο καταστάσεις.
Ωστόσο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω όλα εκείνα τα άρθρα που αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις και έχουν κάτι τίτλους περίεργους, όπως «προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ» ή «μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ή ακόμη «η ΝΔ παίρνει τα πάνω της», δηλαδή έλεος, είναι δυνατόν να μιλάνε για προβάδισμα και γαλάζιο αέρα όταν η ΝΔ παίρνει ένα ποσοστό μόλις της τάξης του 20%; Και πέρα από αυτό, εδώ το πολιτικό σύστημα διαλύεται και αυτοί μιλάνε ακόμα για δικομματισμό και ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό. Για να μην αναφέρω πόσο αναμενόμενο ήταν το ποσοστό όσον αφορά το ερώτημα ποιόν κρίνεται καταλληλότερο για πρωθυπουργό, όπου η πλειοψηφία απαντά τον «ΚΑΝΕΝΑ» (55%).
Ας μη κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, όσο καλά λόγια και να γράφονται και τα δυο μεγάλα κόμματα είναι ξεγραμμένα. Με μια μικρή επιφύλαξη πάντα καθώς ο Έλληνας είναι σαν τον λύκο της γνωστής λαϊκής παροιμίας («Ο λύκος και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του»), όποτε ας μη βάλω το χέρι μου στη φωτιά. Και είμαι σίγουρη πολλοί θα εναντιωθούν στην άποψη μου αλλά είμαι επίσης πεπεισμένη πως γνωρίζουν ότι κάπου σε όλα αυτά υπάρχει μια δόση αλήθειας.
Κλείνοντας, λοιπόν, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν θεωρώ ότι είναι απόλυτα αντικειμενικά γιατί φυσικά υπάρχουν άλλοι παράμετροι και κριτήρια που τα διαμορφώνουν. Ας μη γελιόμαστε τα περισσότερα ποσοστά που δημοσιεύονται είναι διαστρεβλωμένα γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι γιατί πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν συμφέροντα και εδώ που τα λέμε αυτός είναι και ο ρόλος των δημοσκοπήσεων, να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Βέβαια αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι «από πάνω» είναι ότι ο κόσμος όχι απλά καταλαβαίνει αλλά πλέον δεν επηρεάζεται εύκολα και κυρίως δεν καθοδηγείται.
1 Σχόλια
Το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα κόμματα που μέχρι πρότινος το εξέφραζαν κατέρρευσε. Όχι εν μία νυκτί . Οι δημιουργοί του, όντας τόσα χρόνια στο τιμόνι της εξουσίας, με θέσεις πρώτου και δεύτερου καπετάνιου, εναλλασσόταν στην γέφυρα του πλοίου, αλλά ήταν πάντα δίπλα ο ένας στο άλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί μην μου πείτε ότι είναι λογικό όταν τα έτη 1996-2004 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ως σοσιαλιστικό ιδεολογικά κόμμα) πουλούσε κρατικές επιχειρήσεις (πράγμα αντίθετο δηλαδή στην ιδεολογία του), η αξιωματική αντιπολίτευση της Ν.Δ. (ως φιλελεύθερο ιδεολογικά κόμμα) να διαρρήγνυε τα ιμάτια της αντί να υπερψήφισε των σχετικών νομοσχεδίων. Και τα αντίθετα να συμβαίνουν με κυβέρνηση την Ν.Δ. και αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τα κόμματα ξέφτισαν, οι ιδέες που κάποτε λάνσαραν μάλλον αποδείχτηκαν περίτρανα ψεύτικες. Ο κόσμος κατάλαβε, χρειάστηκε 35 χρόνια, χρειάστηκε τρεις πετρελαϊκές κρίσεις, χρειάστηκε σκάνδαλα, δολοφονίες κ.α αλλά κατάλαβε. Αλλά η γνώση του αυτή δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Στο γεγονός ότι πλέον ο κόσμος αντιλαμβάνεται περισσότερα, οφείλεται κατά την γνώμη το ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (οι οποίες ως γνωστό προσλαμβάνονται, σαν εργάτες, από τους εργοδότες τους, τα κόμματα και τους συνεργοδότες τους, τους επιχειρηματίες του τύπου) προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν και να μας περάσουν στο υποσυνείδητο, ότι τα κόμματα εξουσίας παραμένουν τα ίδια. Τα προαναφερθέντα δύο. Μπορεί και να φοβούνται οι εταιρείες να παρουσιάσουν τα πραγματικά δεδομένα με ανοδικές τάσεις κομματικών σχηματισμών που είτε δημιουργήθηκαν από αποσπασμένα στελέχη είτε από εντελώς νέα άτομα που εισήλθαν στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Ποτέ μου δεν πίστευα τόσο στην συνωμοσιολογία όσο τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορείς πλέον να πιστέψεις ούτε στα ίδια σου τα μάτια. Μία κοινωνία που βράζει, νεολαίοι να αντιτίθεται σε κάθε τι από όπου και αν προέρχεται, παρέες ηλικιωμένων (άλλοτε φανατικών οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων, που έτρεχαν και γέμισαν την γειτονική πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης) να κάθονται στα καφενεία της πόλης μας και να λοιδορούν τους άλλοτε προστάτες τους ένθους. Και όλα αυτά να αποτυπώνουν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δυναμική της τάξεως του 33% στο άθροισμα των κομμάτων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ.!!!!!
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)