Του Γιώργου Κάκαρη*
Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου Βέροιας, αναπόφευκτες είναι κάποιες διαπιστώσεις και επισημάνσεις σχετικά με τις συνθήκες και το περιβάλλον κατάρτισης και ψήφισης του. Σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής κατάρρευσης, οι πολίτες αυτής της χώρας, ζούνε σοκαρισμένοι και μουδιασμένοι, απίστευτα δυσάρεστες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Κάτω από τις σημερινές συγκυρίες, την διάλυση του κράτους, τον εμπαιγμό και το ξεπούλημα των πάντων, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μηδενικές δυνατότητες να κατευθύνει και τα έσοδα αλλά και τα έξοδα του. Ζούμε δραματικές στιγμές. Το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο φέρνοντας τους πολίτες σε απόγνωση. Η εισβολή μιας πολύ μεγάλης φτώχειας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος αναποτελεσματικό με τεράστια γραφειοκρατία και πολυνομία.
Αποκεντρωμένη διοίκηση, που ήθελε να ευαγγελίζεται η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν σημαίνει διάλυση των υφιστάμενων απαραίτητων δομών, που τελικά εφάρμοσε. Στο παρελθόν θα λέγαμε για τον προϋπολογισμό του δήμου τα κοινότυπα όπως ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος και αποτελεσματικός. Τώρα μόνο ρεαλιστικός μπορούμε να πούμε και αυτό γιατί πραγματικά κινείται στη φτώχεια που ζούμε όλοι στην καθημερινότητα μας.
Είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα, σε σχέση με τις εξελίξεις στη πόλη μας, τον όρο «Βέροια Κλινικά νεκρή». Εκεί καταντήσανε την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας. Νεκρή. Και σε ένα νεκρό δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Έτσι όπως εφάρμοσαν τον Καλλικράτη, τα πάντα υπέστησαν μειώσεις και εκπτώσεις, κυρίως όμως τα όνειρα και οι ελπίδες των πολιτών της χώρας μας.
Το μόνο που μεγάλωσε είναι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης από τους δήμους, αλλά και η θηλιά που έσφιξε στο λαιμό των αιρετών. Και το μόνο χειροπιαστό το μεγάλωμα των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Καλλικράτης δυστυχώς μετουσιώθηκε στο νεκροθάφτη της τοπικής αυτοδιοίκησης των πόλεων και των χωριών μας.
Προεκλογικά πίστευα πως ο Καλλικράτης, είναι ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης που θα δώσει την δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να πετύχουν υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους. Τώρα αισθάνομαι προδομένος.
Έλεγα ότι αξίες και ικανές δημοτικές αρχές με ικανά στελέχη μπορούν να καταφέρουν πολλά. Μάλλον έπρεπε να πω ότι χρειάζονται άξια και ικανά στελέχη σε σοβαρές κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί με επιτυχία ο «Καλλικράτης».
Σήμερα θα έλεγα για τους δήμους πως μόνο ταχυδακτυλουργοί και μάγοι μπορούν να τα καταφέρουν με αυτό το χάλι που δημιουργήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε συνδυασμό και με τα επαχθή και ανώφελα για τον πολίτη αλλά ωφέλιμα για τις τράπεζες, μέτρα της κυβέρνηση διαλύονται οι ζωές των ανθρώπων. Χωρίς την ευθύνη της δημοτικής αρχής, με την διαμορφούμενη κατάσταση και με τα τέτοιου είδους προϋπολογισμούς υποβαθμίζεται και αποσταθεροποιείται η καθημερινότητα του πολίτη.
Αν κάποιος μελετήσει τα στοιχεία θα καταλάβει ότι οι πολιτικοί στόχοι και οι οικονομικές προτεραιότητες που φαίνονται στον προϋπολογισμό, δεν έχουν καμιά σχέση με το συμφέρον των πολιτών, μειώνονται από παντού δαπάνες και μαζί και η αξιοπρέπεια των δημοτών. Με το μαχαίρι στο λαιμό μοιράζουμε ψίχουλα, με τι διαφορά πως ο λαός δεν είναι σπουργίτια. Τι ανάπτυξη και τι όραμα να υλοποίησης;
Μαζί με την Ελλάδα πέθαναν και την τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημαντικές δομές θα διαλυθούν, είναι βέβαιο αυτό. Φτάσαμε από το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» του Ανδρέα Παπανδρέου, στο «Άλλο πράγμα η χρεωκοπία των Ελλήνων από της χώρας» του «συνεπέστατου» Βενιζέλου. Με συναίσθημα αηδίας και μίσους για τους ανθρώπους που μας κατάντησαν έτσι, ψήφισα τον προϋπολογισμό του δήμου μας, χωρίς τα περιθώρια για κάτι διαφορετικό.
Κανείς παραγωγικός άνθρωπος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτού τους είδους τους προϋπολογισμούς. Καλό θα ήταν να μπει σ’ έναν κωδικό του προϋπολογισμού, ένα ποσό για την αγορά ενός μπρελόκ για τα κλειδιά του δημαρχείου και των νομικών του προσώπων, για την αποστολή τους στους κυβερνώντες, σε αυτούς που διέλυσαν τα πάντα.
Ούτως ή άλλως τους δήμους τους έχουν χρεοκοπήσει και τους έχουν για κλείσιμο. Άντε και «καλή ψυχή».
* Ο Γιώργος Κάκαρης είναι δημοτικός σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό της "Συμπολιτείας" και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
3 Σχόλια
Δέν σᾶς τιμᾷ τὸ ὅτι δὲν διείδατε ἐξ ἀρχῆς τὶς καταστροφικὲς συνέπειες τοῦ «Καλλικράτη», κε Κάκαρη, ἀλλὰ κάλλιο ἀργὰ παρὰ ποτέ. Πρόκειται γιὰ σατανικὸ σχέδιο ποὺ ἀπειλεῖ μὲ ὁμοσπονδιοποίησι καὶ συνακόλουθο διαμελισμὸ-ἀκρωτηριασμὸ τὴν Πατρίδα μας, θεριεύει τὴν ἀστυφιλία καὶ δημιουργεῖ πολυμελῆ ὄργανα μὲ ἀσαφεῖς ἁρμοδιότητες, ἀνίκανα νὰ λάβουν ἀποφάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοὐλάχιστον ἀποχωρήσατε ἀπὸ τὸ συγκυβερνῶν ΠΑ.ΣΟ.Κ. ἔστω καὶ ἐξ αἰτίας τῶν ἀντιρρήσεών σας μόνον στὶς οἰκονομικὲς ἐπιπτώσεις του Καλλικράτη, ἢ ἡ μεταμέλειά σας εἶναι ἁπλῶς σχῆμα λόγου;
Γιώργο, διαφωνώ με το σκεπτικό σου για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί ξέρεις ότι είμαι απο αυτούς που πάντα θέλουν να κοιτούν το ποτήρι μισογεμάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καλλικράτης όπως φαίνεται δεν έχει πρόβλημα με τις "κατασκευαστικές" του ικανότητες, άλλα με την έλλειψη...υλικών! Χωρίς μάρμαρα, χτίζεις Παρθενώνα; Άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί άν βρεί το κατάλληλο στήριγμα (έναν...Ικτίνο ίσως!) να "χτίσει" αυτό που προορίζεται : Μια πραγματικά Αυτόνομη... Αυτοδιοίκηση!
Ίσως θα πρέπει να στραφούμε σε μια λύση σύνδεσης κάποιων Δυτικών προτύπων διακυβέρνσης χωρίς να εξαλείπτουμε όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας προσφέρει η Γεωγραφική μας τοποθεσία και δή οι επιροές απο Ανατολάς...
Δηλαδή:
Ακόμα μεγαλύτεροι Δήμοι (όπου χρειάζεται) ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ των 80.000 ανεξαρτήτος έκτασης. Αυτό όμως σε συνδυασμό με την δυνατότητα των τοπικών Αυτοδιοικήσεων να λειτουργούν απεγκλωβισμένοι απο την εκάστοτε κρατική εξουσία σε ακόμα πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, Πολιτείες των ΗΠΑ. Δηλαδή, Περιφέρειες με δυνατότητα δημιουργίας δικών τους νομοθετικών πλαισίων (φυσικά με κεντρικό έλεγχο) και (γιατί όχι) φορολογικών αναγκών. Η καλύτερη κίνηση για την εκμετάλευση των τοπικών πλεονεκτημάτων (που οι γείτονες μας εξ ανατολάς φαίνεται να χρησιμοποιούν καλύτερα), απεγκλωβισμένοι πλήρως απο το απίστευτο Ελληνικό κατασκεύασμα του 19ου αιώνα, την σύγχρονη Αθήνα-Χαβούζα. Ίσως αυτό να μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη αποκέντρωση.
Επίσης, μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση Τοπικών Αυτοδιοικήσεων - Ευρώπης. Δεν είναι τόοοσοο άσχημα, άλλα και με αφορμή το Επενδυτικό σχέδιο που θα κληθείτε να αποφασίσετε σε λίγο καιρό (και ελπίζω να δείξουμε ότι οι άνθρωποι της Βέροιας ΕΙΝΑΙ άνθρωποι με ΟΡΑΜΑ) σίγουρα μια μεγαλύτερη ευελιξία είναι αναγκαία. Δεν είμαι σίγουρος για τα όσα γνωρίζεις περι τούτου, άλλα σκέψου άν μπορούσαν οι τοπικές Αυτοδιοικήσεις να συνεργάζονται με φορείς όπως ο "Αλέξανδρος" που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Συνεργασίες, ταχύτητα αποφάσεων και ευελιξία. Τρείς τομείς δηλαδή που ο Καλλικράτης χωλαίνει...
Για να μην πολυλογώ, Γιώργο, δεν συμφωνώ απολύτως με το ότι ο Καλλικράτης είναι ταφόπλακα, άλλα περισσότερο ένα βάρος που πρέπει να βρούμε δυό κολλόνες για να το στηρίξουμε, και τότε ίσως καταφρέρουμε να χτίσουμε κάτι καλό.!
Δύσκολα βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται σύντομα, άλλα οι πολιτικές εξελίξεις λογικά δεν αργούν και πάντα προσφέρουν μια καλή ευκαιρία προώθησης ιδεών...
Κώστας Γ.
Φίλε Κώστα ρώτα κάποιον πολύ κοντινό σου άνθρωπο που ζει τον Καλλικράτη στο πετσί του, αν μέχρι στιγμής έχει προσφέρει κάτι εκτός απο μπελάδες και δυσχέρειες στην λειτουργία των δήμων. Αυτό που στήσανε μέσα στην προχειρότητα, είναι ένα άθλιο κατασκέυασμα που υποβαθμίζει όλες τις δομές των δήμων. Είμαι ο μόνος στην συνεδρίαση που είχε γίνει τότε με το όνομα Βεργίνα, που είχα μιλήσει στο δημοτικό συμβούλιο και είχα στηρίξει με την τοποθέτηση μου τον Καλλικράτη. Αλλά δυστυχώς έτσι όπως στήθηκε μέσα στο καθεστώς δημοσιονομικής κατάρευσης της χώρας, δεν έφερε τίποτα το θετικό. Αν μου πεις ένα θα σου πω μπράβο. Αυτά τα θεωρητικά, που φυσικά και έχω υπόψιν μου, περι επενδυτικού είναι εντελώς άσχετα με τον Καλλικράτη και τη λειτουργία του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και εσύ έτσι όπως καταλήγεις φίλε μου τα ίδια με εμένα λές.
Βάρος που δεν έχει κάποιο στήριγμα και που όπως λές δύσκολα βλέπεις να γίνεται σύντομα, συνεπάγεται μόνιμο και το μόνιμο είναι ταφόπλακα. Δεν μπορείς να βάλεις δομές στο όπως ΚΑΠΗ , ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΚΑΟΙ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ, ΓΗΠΕΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ στο "ψυγείο" μεχρι να βρεις τις "κολόνες". Οι δημότες τα έχουν ανάγκη ανα πάσα στιγμή φίλε μου.
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)