Η "Στέγη" γέμισε…. μουζικάντηδες!!

Ολοκληρώθηκε το 1ο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά «Οι μουζικάντηδες της… Βέροιας»(βασισμένο στο παραμύθι Οι Μουζικάντηδες της Βρέμης) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η βιωματική προσέγγιση της μουσικής, η επαφή με τα κρουστά, η χρήση της φωνής και της κίνησης, η δυναμική της ομάδας, αποτέλεσαν  το όχημά  για ένα ταξίδι στον κόσμο της δημιουργικής έκφρασης, της επικοινωνίας και της γνώσης, αποτελώντας εμπειρία μοναδική για όσους συμμετείχαν!  
 
Tο πρόγραμμα συνεχίζεται….
«Εργαστήρι για Φίλους Μουζικάντηδες της… Βέροιας»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά 8-12 ετών  12, 19, 26 Νοεμβρίου


Υπεύθυνος προγράμματος: Νίκος Θεοδωρίδης,
 σε συνεργασία με τον Χρήστο Ερκέκογλου και συνεργάτες του Κρουστόφωνου

Περιγραφή δράσης:
Πρόκειται για ένα μουσικοκινητικό-θεατρικό εργαστήρι του «Κρουστόφωνου» βασιμένο στο γνωστό παραμύθι «Οι μουζικάντηδες της Βρέμης». Μια ιστορία φιλίας και αγάπης για τα ζώα, τη μουσική και τις τέχνες γίνεται αφορμή για δημιουργία και καλλιτεχνική παρουσίαση από τα ίδια τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια ενός 3ωρου εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη διαδικασία ανεβάσματος μίας μουσικοθεατρικής παράστασης και παράλληλα να εξοικειωθούν με πλήθος κρουστών οργάνων και να παίξουν ρυθμούς, τραγούδια, παιχνίδια ή να χορέψουν. Να γίνουν τα μέλη μιας ορχήστρας ή χορωδίας και να παίξουν τους ρόλους των μουζικάντηδων (της Βρέμης), κερδίζοντας τη χαρά της έκφρασης, της δημιουργίας, του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Στη λήξη του εργαστηρίου μπορεί προγραμματισθεί σύντομη παρουσίαση βασισμένη στο παραμύθι.

Γενικότερες επιδιώξεις του εργαστηριακού εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελούν η επαφή των παιδιών με ένα λαϊκό παραμύθι από την παγκόσμια παράδοση
 (Ευρώπη, Ελλάδα) και παράλληλα να δεχθούν ερεθίσματα που συντελούν στην ευαισθητοποίηση τους σε ζητήματα σχετικά με την βιβλιοφιλία και την σημασία της ανάγνωσης, την ποιότητα ζωής, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη για το περιβάλλον και τα ζώα, τη αξία της μουσικής και των τεχνών κλπ..

 Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, όπως:

•    Προσέλευση-Εικαστικές δραστηριότητες σχετικές με την ανάγνωση και το συγκεκριμένο παραμύθι (ζωγραφική κονκάρδας, κ.α.).
•    Παιχνίδια εμψύχωσης, Τραγουδοπαιχνίδια και τραγουδοχοροί.
•    Μουσικοκινητικά παιχνίδια προετοιμασίας σχετικά με τα βιβλία και την ανάγνωση και ειδικότερα γύρω από το παραμύθι «ΜΟΥΖΙΚΑΝΤΗΔΕΣ» ή το μουσικό παραμύθι « οι φίλοι μας οι μουζικάντηδες». Ανάγνωση του συγκεκριμένου παραμυθιού.
•    Προετοιμασία και Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού σε διασκευή του Κρουστόφωνου, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών σε διαφορετικές ομάδες (μουσικής και θεάτρου).
•    Γιορταστικό επίλογο με ελληνικά και ξένα παραδοσιακά τραγούδια και τραγουδοπαιχνίδια.
Το εργαστήρι βασίζεται σε αντίστοιχη παράσταση του Κρουστόφωνου καθώς και σε έκδοση βιβλίου με cd (2005) ή σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις άρθρων
(βλ. Ερκέκογλου και Θεοδωρίδης, 2007)

Βιογραφικά  υπευθύνων Σχεδιασμού για το Κρουστόφωνο:

-Νίκος Θεοδωρίδης, μουσικοπαιδαγωγός – νηπιαγωγός-εμψυχωτής, διδάκτωρ μουσικής παιδαγωγικής (Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας), δημιουργός μουσικοπαιδαγωγικού υλικού για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Εμπειρία από την  προσχολική, πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Βάνα Πασχάλη, ηθοποιός  με σπουδές στο Θέατρο Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη  και  στην  Ανώτερη Σχολή Δραματικής  Τέχνης ‘ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΓΚΑ’, καθώς επίσης απόφοιτος  της  Σχολής Κινηματογράφου της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Εργασιακή εμπειρία στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στην εκπαίδευση.
-Γιώργος Τσιμπραγός, μουσικοπαιδαγωγός (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), μουσικός, συνθέτης και εκτελεστής μουσικής για παραστασικές τέχνες. Εμπειρία από εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και εκδηλώσεις καθώς και διδασκαλία μουσικής σε Ωδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύντομο βιογραφικό του ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟΥ

Το Κρουστόφωνο σχηματίστηκε το 1996 από μουσικούς, μουσικόφιλους και παιδαγωγούς με κοινή επιθυμία την δημιουργική έκφραση μέσω της Τέχνης και της Παιδαγωγικής. Πεποίθηση μας είναι ότι τα απλά και προσιτά μέσα (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι) κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει παντού και πάντοτε όλες τις ηλικίες. Μέσα από το ρυθμό, το τραγούδι, τη μουσικοθεατρική και μουσικοκινητική δράση αποσκοπούμε στην ικανοποίηση της ανάγκης μας καθώς και κάθε ανθρώπου της εποχής μας για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία.
Το πεδίο δραστηριοτήτων μας περιλαμβάνει:

•    Εργαστήρια κρουστών, ρυθμού, κίνησης, εμψύχωσης, μουσικοπαιδαγωγικής, εκπαιδευτικά- καλλιτεχνικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.
•    Εκδόσεις βιβλίων και CDs
•    Συναυλιακές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις

 Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Παιδική Μουσική Σκηνή του Κρουστόφωνου, καθώς και τις παραστάσεις και λοιπές εμψυχωτικές δράσεις της, αξίζει να αναφέρουμε ότι τις ονομάσαμε «Μουσικό Παιχνιδοθέαμα», για να δηλώσουμε το πλήθος και την ποικιλία των δράσεων τους, αλλά και την ευελιξία τους να προσαρμόζονται σε όλα τα δεδομένα (ηλικίας κοινού, χώρου διεξαγωγής, εορταστικής ή μη περιόδου).
Οι συναυλιακές παραστάσεις  και τα χάπενινγκ απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, αντλώντας στοιχεία από την παγκόσμια παράδοση αλλά και τη σύγχρονη τέχνη. Συχνά, η μουσική συνδυάζεται με την κίνηση, το φως, το χρώμα και την εικόνα για να συνθέσουν την τελική σκηνική ενότητα.
Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των παραστάσεων και των εργαστηρίων του Κρουστόφωνου είναι η διαδραστικότητα ανάμεσα στους συντελεστές της και η ενεργός συμμετοχή των συμμετεχόντων στα δρώμενα και στην εξέλιξή τους.

Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (που θα επαναληφθεί 4 Σάββατα )
Hλικία παιδιών:  9-12 ετών
Αριθμός εργαστηρίων: 4 Σάββατα 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2011

Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Συμμετοχή 7€
ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 2331078100

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο