Ανέτοιμη η Ημαθία σε ενδεχόμενο χιονιά!

Την πρώτη χειμερινή περίοδο καλείται να αντιμετωπίσει με επιτυχία το νέο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Μάλιστα, σε σύγκριση με την πρώην Νομαρχία, η Π.Ε. Ημαθίας έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη διπλάσιου οδικού δικτύου το οποίο πρέπει να διατηρεί ανοιχτό σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις κ.λπ.), χωρίς όμως να της έχουν παραχωρηθεί τα ανάλογα μηχανήματα και οι πιστώσεις.  

Μετά την κατάργηση της ΔΕΣΕ, το δίκτυο αρμοδιότητάς της πέρασε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με μέρος του στόλου της. Το πρόβλημα, πάντως, είναι ότι τα μηχανήματα αυτά βρίσκονται στην έδρα της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν κατανεμηθεί στους νομούς. Την ίδια ώρα σοβαρότερο πρόβλημα, αποτελεί η έλλειψη χειριστών για τα αποχιονιστικά μηχανήματα.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στη Βέροια με θέμα την προετοιμασία και τον συντονισμό φορέων και εθελοντών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών της φετινής χειμερινής περιόδου στην Ημαθία, με έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα, τις χιονοπτώσεις και τους παγετούς.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργάνου Πολιτικής Προσασίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Συμμετείχαν ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κώστας Κοκολάκης, ο προϊστάμενος της νεοσύστατης Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας κ. Ν. Μωϋσίδης, Αλεξάνδρειας κ. Ν. Γκαβαρδίνας και Νάουσας κ. Εμ. Βαδόλας και άλλα στελέχη των δήμων, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δ. Μούρνος, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας κ. Διον. Συντίλας και οι διοικητές των υπηρεσιών Νάουσας κ. Ν. Παλαμούτης και Αλεξάνδρειας κ. Γρ. Γερόπουλος, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας κ. Δ. Παπαχρήστου, ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου κ. Στ. Ζυγουλιάνος, οι δασάρχες, εκπρόσωποι του στρατού, της ΔΕΗ, των χιονοδρομικών κέντρων, εθελοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Ημαθίας κ.ά.

Καραπαναγιωτίδης: Φέτος δίνουμε εξετάσεις

«Φέτος η αγωνία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Διότι, εκτός από το γνωστό δίκτυο, ήρθε στην Περιφέρεια και το δίκτυο που είχε η ΔΕΣΕ, χωρίς ένα επιπλέον μηχάνημα και ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης. «Φέτος δίνουμε εξετάσεις για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Αν κάνουμε ό,τι κάναμε πριν, σα Νομαρχία και Δήμοι, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ευκαιρία φέτος να κάνουμε ένα δυνατό τεστ, για να δούμε πόσο θα αντέξουμε», είπε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη να παραχωρηθούν στην Π.Ε. Ημαθίας 3-4 μηχανήματα (από της ΔΕΣΕ), ώστε να βρίσκονται στο νομό μας και να μπορούν να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από το οδικό δίκτυο που ήρθε στην αρμοδιότητά της. Όπως είπε, έλαβε υπόσχεση για ένα αποχιονιστικό όχημα, ενώ ζητά ακόμη δύο πολυμηχανήματα. «Αν μείνουν στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις που απαιτείται άμεση επέμβαση», τόνισε ζητώντας από τους δύο εκπροσώπους της αποκεντρωμένης και της αιρετής Περιφέρειας να συνηγορήσουν στο αίτημά του.

Ενώ προβληματισμό για την κατάσταση των μηχανημάτων της ΔΕΣΕ εξέφρασε ο διευθυντής της Διεύθυνσης τεχνικών έργων της Π.Ε. Ημαθίας κ. Φωτόπουλος.

Μηχανήματα χωρίς χειριστές

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης χειριστών για τα μηχανήματα, που οφείλεται σε καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης λόγω του Καλλικράτη και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυσή του. «Δεν έχουμε χειριστές και ούτε μπορούμε να πάρουμε. Δεν μας δίνει το κράτος δικαίωμα να προσλάβουμε, έστω και εποχιακά. Είναι τραγική η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ενημερώνοντας ότι το σχετικό έργο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να υπογραφεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για το Σέλι είπε ότι δεν είναι πλέον στην αρμοδιότητα της Π.Ε. Ημαθίας και θα βοηθήσει μόνο αν μπορεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας είναι πλέον ο οδικοί άξονες Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Έδεσσα και Λουδίας-Αλεξάνδρεια-Βέροια.

Ο κ. Κοκολάκης εξήγησε ότι τα μηχανήματα δεν δόθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες διότι οι χειριστές τους είναι κάτοικοι Θεσ/νίκης και ενημέρωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση μέσω της επέκτασης του νόμου που αφορά τους οδηγούς άλλων οχημάτων και στους χειριστές αποχιονιστικών μηχανημάτων, καθώς είναι αδύνατον να γίνουν προσλήψεις. Ενώ σημείωσε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί και με την έγκαιρη μεταφορά των μηχανημάτων όταν υπάρχει πρόγνωση για χιονοπτώσεις. Ο κ. Τσαϊρίδης δεσμεύτηκε για συνεργασία, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια μηχανήματα θα μεταφερθούν και με ποια εντολή, αλλά και ποιοι θα τα χειρίζονται. Σημείωσε, επίσης, ότι οι περισσότεροι (23) από τους 53 υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που περνούν στην αιρετή Περιφέρεια συνταξιοδοτήθηκαν. «Ακόμη τα πάντα ρει», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της έλλειψης χειριστών αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Μωϋσίδης. «Έχω μηχανήματα αλλά δεν έχω χειριστές. Για 3 γκρέιτερ έχω μόνο ένα χειριστή. Είναι τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να βρούμε λύση», τόνισε σημειώνοντας ότι η έλλειψη δεν μπορεί να καλυφθεί από το μόνιμο προσωπικό. Ενημέρωσε για την προμήθεια αλατιού που συνεχίζεται (200 τόνοι μέχρι σήμερα εκ των οποίων οι 50 μεταφέρθηκαν στα Ριζώματα). Στην ετοιμότητα των δήμων, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και την προμήθεια αλατιού ενημέρωσαν και οι εκπρόσωποι των άλλων δήμων.

Στην προσπάθεια που καταβάλει η ΔΕΗ ώστε να είναι έτοιμο το δίκτυο για έκτακτα φαινόμενα αναφέρθηκε ο διευθυντής της υπηρεσίας Βέροιας κ. Παύλος Τσακαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον τα δίκτυα δεν είναι υπόγεια. Τόνισε, επίσης, ότι κομβικό σημείο είναι η εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία της βλάβης, ώστε τα συνεργεία της ΔΕΗ να μπορούν να τις αποκαταστήσουν.

Πυροσβεστική: Πρόνοια για επικίνδυνα σημεία

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περιπτώσεις πλημμυρών αναφέρθηκε ο διοικητής κ. Συντίλας, τονίζοντας την αναγκαιότητα καθαρισμού των εκροών στην τάφρο 66 (ο κ. Γ. Μπαρμπαρούσης από την Π.Ε. Ημαθίας ενημέρωσε ότι έχουν καθαριστεί φραγμένα κανάλια ομβρίων, προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί και με τα υπόλοιπα), αλλά και την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών. Επίσης, σημείωσε σημεία που συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα με τις έντονες βροχοπτώσεις (Τριπόταμος στην περιοχή Τριφύλια, Κυδωνοχώρι κ.ά). Ενώ, αναφερόμενος στις χιονοπτώσεις, είπε ότι δεν έστειλαν μνημόνια ενεργειών οι δήμοι του νομού, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής. Ο κ. Κοκολάκης τόνισε ότι οι δήμοι Βέροιας και Νάουσας τον έχουν ενημερώσει για τους υπευθύνους πολιτικής προστασίας, αλλά όχι ο δήμος Βέροιας, παρά τις οχλήσεις.

Ο κ. Μωϋσίδης δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας ότι έχουν αλλάξει οι παλιοί υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας και, με το νέο οργανόγραμμα, θα ενημερωθεί άμεσα η Περιφέρεια.

Ο διοικητής της Π.Υ. Νάουσας κ. Παλαμούτης επεσήμανε τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή της Νάουσας: το απότομο στένεμα του δρόμου, με ταυτόχρονη μεγάλη κλίση, στην είσοδο της πόλης, όπου μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με χιόνι ή παγετό, την Επισκοπή (πέρυσι πλημμύρισε το κέντρο του χωριού, με 1,20 μ. νερό), την υπερχείλιση των δύο ρεμάτων του Κοπανού, τον κίνδυνο να ξεχειλίσει το ποτάμι στην Μαρίνα και τα νερά να οδηγηθούν στην Επισκοπή.

Τα σημεία στα οποία μόνιμα παρουσιάζεται πρόβλημα με τις έντονες βροχοπτώσεις και διακόπτεται η κυκλοφορία (απέναντι από ξενοδοχείο ‘Βέροια’, στο 7,5 χλμ, σε Λαζοχώρι, Στενήμαχο, Επισκοπή) επεσήμανε ο αστυνομικός διευθυντής κ. Παπαχρήστου τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις έργων.

Ο κ. Ζυγουλιάνος τόνισε ότι είναι αναγκαία η βοήθεια, κυρίως της Π.Ε., για τον αποχιονισμό του δρόμου Σέλι-Βέροια, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα το Σαββατοκύριακο με τα πολλά οχήματα που ανεβαίνουν στο βουνό. Και ενημέρωσε ότι η διοίκηση του χιονοδρομικού κέντρου προχωρά στην πρόσληψη προσωπικού με 2μηνες συμβάσεις που, όμως, θα λήξουν τον Φεβρουάριο.

«Η Ημαθία έχει δώσει με επιτυχία εξετάσεις», τόνισε ο κ. Μούρνος επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τις απρόβλεπτες καταστάσεις και να καταρτιστεί σχετικό σχέδιο, αλλά και για την παροχή άμεσης βοήθειας από αέρος σε άτομα που βρίσκονται σε μη προσβάσιμα σημεία.

Πηγή: maknews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο