Επιμέλεια στήλης:
Γιάννης Ιωαννίδης
Μια νόστιμη συνταγή από ένα παρεξηγημένο λαχανικό..
Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!
Υλικά:
10-12 φρέσκες αγκινάρες ή κατεψυγμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο (ή τριμμένο) κρεμμύδι
6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
8 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
100 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο (προαιρετικά)
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό (προαιρετικά)
χυμός 3 λεμονιών
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, εάν είναι φρέσκες, αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβοντας τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφαιρούμε με μαχαίρι το χνούδι τους και τις ρίχνουμε αμέσως σε μια λεκάνη με νερό και χυμό 2 λεμονιών, για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τις μαγειρέψουμε. (Εάν είναι κατεψυγμένες, θα παραλείψουμε όλη αυτή τη διαδικασία).
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω, τα καρότα, τον αρακά, αν βάλουμε και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για 30 περίπου λεπτά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Χτυπάμε το αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού, τα χτυπάμε όλα μαζί και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κουνώντας την έτσι, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.
Εάν δε μας αρέσει το αυγολέμονο, τότε μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού.
10-12 φρέσκες αγκινάρες ή κατεψυγμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο (ή τριμμένο) κρεμμύδι
6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
8 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
100 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο (προαιρετικά)
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό (προαιρετικά)
χυμός 3 λεμονιών
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, εάν είναι φρέσκες, αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβοντας τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφαιρούμε με μαχαίρι το χνούδι τους και τις ρίχνουμε αμέσως σε μια λεκάνη με νερό και χυμό 2 λεμονιών, για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τις μαγειρέψουμε. (Εάν είναι κατεψυγμένες, θα παραλείψουμε όλη αυτή τη διαδικασία).
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω, τα καρότα, τον αρακά, αν βάλουμε και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για 30 περίπου λεπτά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Χτυπάμε το αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού, τα χτυπάμε όλα μαζί και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κουνώντας την έτσι, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.
Εάν δε μας αρέσει το αυγολέμονο, τότε μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού.
Συμβουλή:
Εάν μαγειρέψουμε φρέσκες αγκινάρες, για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας, όταν τις καθαρίζουμε, καλό θα είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσεως.
Εάν μαγειρέψουμε φρέσκες αγκινάρες, για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας, όταν τις καθαρίζουμε, καλό θα είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσεως.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)