Επιμέλεια Στήλης: Γιάννης Ιωαννίδης.
Ένα πολύ γρήγορο φαγητό... Το συναντάμε κυρίως στις περιοχές του Πόντου.
Η γέμιση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας...
Υλικά για τη ζύμη
* 2 κιλά αλεύρι (κρατάω λίγο για το άνοιγμα του φύλλου)
* 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
* 30 γρ. μαγιά
Υλικά για την γέμιση
* 1 ½ κιλό φέτα
* 5 αυγά
* βούτυρο (φυτίνη)
* ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 μάτσο άνηθο
* 1 μάτσο δυόσμο φρέσκο
Πως το κάνουμε:
1. Στύβω πρώτα με τα χέρια τα κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον δυόσμο με αλάτι πριν τα ανακατέψω με την φέτα και τα αυγά. Αν η φέτα είναι αλμυρή βάζω μόνο ελάχιστο αλάτι, ίσα για να στύβονται.
2. Αφού φτιάξω μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, παίρνω μπαλάκια – μπαλάκια και τα ανοίγω σε μακρόστενα κομμάτια. Στο κέντρο τους βάζω από την γέμιση αφήνοντας γύρω-γύρω ένα περιθώριο 3-4 πόντων. Γυρίζω τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα φτιάχνοντας μακρόστενους «φακέλους», στους οποίους η επάνω επιφάνεια θα είναι ανοιχτή για να φαίνεται η γέμιση. Χτυπάω ένα αυγό με λίγο νερό και ρίχνω επάνω στην γέμιση που φαίνεται λίγο από αυτό το μίγμα αυγού.
3. Ψήνω τα πεϊνιρλί σε μέτριο προς δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν τα κόβω σε τετράγωνα κομμάτια.
4. Όσο ψήνονται τα πεϊνιρλί βάζω σε μια κατσαρολίτσα φυτίνη να λιώσει χωρίς να κάψει. Μόλις κόψω τα πεΪνιρλί σε κομμάτια τα βουτάω στιγμιαία στην λιωμένη φυτίνη και τα στολίζω στην πιατέλα.
Αν και το τελευταίο βούτηγμα στην φυτίνη μπορεί να φανεί σε πολλους θα υπερβολή, αξίζει τον κόπο. Είναι από αυτές τις "πινελιές" που οι Μικρασιάτες ξέρουν να προσθέτουν στις λιχουδιές τους, που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)