Αν και γνωστό σε αρκετούς, αλλά ίσως μη κατανοητό από άλλους, ο όρος και η επίκληση του "Γουδή", ως "νέο Γουδή", επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην πολιτική επικαιρότητα. Τι είναι, λοιπόν, η υπόθεση του Γουδίου και γιατί έχει πολιτικό νόημα η αυτή περιοχή της Αττικής;
Με τον όρο "Δίκη των έξι" ("Γουδή") έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν απο την επαναστατική επιτροπή για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επι των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.
Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στο Γουδή. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού.
Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στο Γουδή. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού.
***
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ η Ελλάδα παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β'. Ο χαρακτήρας του βασιζόταν στην ανάγκη της πίστης ότι «ο ελληνικός στρατός δεν νικήθηκε, αλλά προδόθηκε».
Στην Αθήνα συγκροτήθηκε Επαναστατική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε άμεση δράση, διατάσσοντας εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών, υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Μία ογκώδης διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Οκτωβρίου ζητά την εκτέλεση υπευθύνων της τραγωδίας. Ο Πλαστήρας, που είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κινήματος, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Οι αδιάλλακτοι στον στρατό (Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος), αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου απαιτούν εκτελέσεις. Οι μετριοπαθείς (Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς), θέλουν κανονική δίκη, όπως και οι μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που ζητούν από τον Πλαστήρα να αποφύγει τις βεβιασμένες ενέργειες και τις συνοπτικές διαδικασίες. Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση εκτάκτου στρατοδικείου, που από τη φύση του δεν παρέχει τα εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη.
Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής ανέλαβε ο σκληροπυρηνικός υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, με βοηθούς τους συνταγματάρχες Ιωάννη Καλογερά και Χαράλαμπο Λούφα. Στο πόρισμα της Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν να δικασθούν στο έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920 - 1922:
Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην Πρωθυπουργός )
Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη)
Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη)
Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος ε.α. (53 ετών, Υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη)
Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος ε.α. (54 ετών, Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη)
Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης)
Το δίκαιο αίτημα των κατηγορουμένων να δικασθούν από το Ειδικό Δικαστήριο κατ' εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών απορρίφθηκε από τον Πάγκαλο με εξωνομική αιτιολόγηση. Τρεις μέρες νωρίτερα (21 Οκτωβρίου) είχε συγκροτηθεί το έκτακτο στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Οθωναίο.
Στις 9 το πρωί της 31ης Οκτωβρίου 1922 άρχισε η ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Τον πρόεδρο του Αλέξανδρου Οθωναίο πλαισίωναν ως στρατοδίκες τρεις συνταγματάρχες, ένας πλοίαρχος, ένας αντισυνταγματάρχης, δύο αντιπλοίαρχοι, τρεις ταγματάρχες, ένας λοχαγός και ένας στρατιωτικός δικαστικός σύμβουλος. Επαναστατικοί επίτροποι ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Γεωργιάδης και οι συνταγματάρχες Ιωάννης Ζουρίδης και Νεόκοσμος Γρηγοριάδης. Γραμματέας του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Πεπονής. Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ανέλαβαν διαπρεπείς δικηγόροι ( Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Οικονομίδης, Δουκάκης, Νοταράς, Ρωμανός και Σωτηριάδης).
Η δίκη διεξήχθη σε 14 συνεδριάσεις. Μετά την απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων εξετάστηκαν 12 μάρτυρες κατηγορίας και 12 υπεράσπισης. Επιτυχία της κατηγορούσας αρχής υπήρξε ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας προήρχοντο από το αντιβενιζελικό στρατόπεδο, όπως και οι κατηγορούμενοι. Στις 6 Νοεμβρίου ο κατηγορούμενος Δημήτριος Γούναρης ασθένησε σοβαρά από τύφο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε και έτσι δικαζόταν ωσεί παρών.
Κοινή ήταν η πεποίθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι το δικαστήριο θα επιβάλει θανατικές ποινές. Οι διεθνείς πιέσεις υπέρ των κατηγορουμένων εντείνονται. Υπό το βάρος τους, η κυβέρνηση του μετριοπαθή Σωτηρίου Κροκιδά παραιτείται στις 10 Νοεμβρίου και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει στις 14 Νοεμβρίου ο συνταγματάρχης Στυλιανός Γονατάς, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού κινήματος.
Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου, το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη για να εκδώσει την απόφασή του. Στις 6:40 π.μ. οι στρατοδίκες επανέρχονται στην έδρα και ο Πρόεδρος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αλέξανδρος Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία του δικαστηρίου:
«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β' το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατά νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζηανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών.
Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη.
Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δημητρίου Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Νικολάου Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γεωργίου Μπαλτατζή και Νικολάου Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μιχαήλ Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων».
Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μεταβαίνει στις φυλακές Αβέρωφ, όπου εκρατούντο οι κατηγορούμενοι και τους ανακοινώνει την καταδικαστική απόφαση. Είναι 9 το πρωί. Στους έξι θανατοποινίτες ανακοινώνει ότι η εκτέλεση θα γίνει σε δύο ώρες. Υποβολή ενδίκων μέσων δεν προβλεπόταν για τους καταδικασθέντες. Στις 10:30 δύο φορτηγά τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στον χώρο εκτελέσεων στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Μία ώρα αργότερα, 36 πυροβολισμοί αντηχούν από τους άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος και οι 6 πέφτουν νεκροί. Στις 2:30 μ.μ. κηδεύονται στο Α' Νεκροταφείο, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Η επίσπευση της εκτέλεσης των 6 έγινε με προτροπή του Πάγκαλου. Ο στρατηγός ήθελε να μην τους προλάβει ζωντανούς ο πλοίαρχος Τάλμποτ, που έφθασε λίγο αργότερα στην Αθήνα ως απεσταλμένος της Αγγλικής Κυβέρνησης για να πιέσει την κυβέρνηση να αναβάλει την εκτέλεση των θανατικών ποινών. Ο ρόλος του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένος. Ο ίδιος είχε αποσυρθεί της πολιτικής και ευρίσκετο στο εξωτερικό μη αναμιγνυόμενος, όπως έλεγε, στις κυβερνητικές υποθέσεις. Ένα τηλεγράφημά του προς την κυβέρνηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της εκτέλεσης έφθασε την επομένη (16 Νοεμβρίου).
Η εκτέλεση των 6 έγινε, κυρίως, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα και όχι γιατί πραγματικά είχαν διαπράξει προδοσία σε βάρος της Ελλάδας. Την άποψη αυτή επαληθεύουν τα λόγια του Θεόδωρου Πάγκαλου, χρόνια αργότερα: «Δεν παραδέχομαι ότι διέπραξαν συνειδητήν προδοσίαν… αλλά υπήρξαν μοιραία και αναγκαία θύματα εις τον βωμόν της Πατρίδος».
Αθώωση των έξι μετά από 88 χρόνια
Τον Οκτώβριο του 2010, μια απίστευτη, πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας και άκρως ιστορική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν 1675/2010 απόφασή του αθώωσε τους «έξι» που είχαν καταδικαστεί ως υπεύθυνοι για την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και είχαν εκτελεστεί λίγο αργότερα στο Γουδί.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, κρίνοντας ότι προέκυψαν καινούρια στοιχεία που συνηγορούν στην αθώωση των έξι κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, έχει πλέον έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου και μια ομιλία του στην Βουλή, όπου ο Βενιζέλος έλεγε ότι οι έξι δεν έπρεπε να χαρακτηριστούν «προδότες».
Οι αρεοπαγίτες ως γνωστόν είχαν αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης, θεωρώντας πώς άγνωστα γεγονότα και στοιχεία κατατείνουν στην άποψη ότι οι έξι δε ευθύνονταν δια «των παραλείψεων τους» για την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικρασίας. Από τα γεγονότα αυτά και τις αποδείξεις που εξετάστηκαν στη δίκη που έγινε στον Άρειο Πάγο προέκυψε ότι οι έξι ήταν αθώοι.
Με την απόφασή τους, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν επίσης την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που θεωρούσαν τους έξι υπευθύνους για τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 3 προς 2, αφού υπήρξε και ισχυρή μειοψηφία που έκρινε ότι δεν πρέπει να ανατραπεί η απόφαση και να διεξαχθεί εν έτει 2010 μία δίκη χωρίς να υπάρχουν τα πρακτικά του Έκτακτου Στρατοδικείου που στήθηκε τον Νοέμβριο του 1922 στην Παλαιά Βουλή και εξέδωσε απόφαση στις 15 εκείνου του μήνα, την οποία ακολούθησε η εκτέλεση των έξι καταδικασθέντων στο Γουδί λίγες ώρες μετά.
Μετά από αυτήν την απόφαση ακυρώνεται οριστικά, έστω και 88 χρόνια μετά, η καταδικαστική απόφαση του Έκτακτου Στρατιωτικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, παύει λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη σε βάρος των «έξι» - οι οποίοι έτσι αθωώνονται από τις κατηγορίες για τις οποίες εκτελέστηκαν. Έτσι, σχεδόν έναν αιώνα μετά την απόφαση εκείνη να εκτελεστούν για εσχάτη προδοσία, αποκαθίσταται η μνήμη τους. Η απόφαση έχει βέβαια περισσότερο ιστορική αξία, καθώς πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται προδότες, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πλέον κάτι για να ανατραπεί η ποινή του θανάτου που τότε τους επιβλήθηκε (λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται σήμερα).
Με πληροφορίες από sansimera.gr, wikipedia.org, star.gr
1 Σχόλια
Τραγικὰ ἐξιλαστήρια θύματα τῶν βενιζελικῶν βασιβουζούκων. Αἰωνία αὐτῶν ἡ μνήμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟἱ βενιζελικοὶ πραξικοπηματίες, παρέδωσαν τὴν ἀνατολικὴ Θρᾴκη στὸν Κεμὰλ χωρὶς νὰ πέσῃ μία τουφεκιά (ἐχρειάζοντο γὰρ τὸν στρατὸ γιὰ τὴν χοῦντα τους στὴν Ἀθήνα) καὶ καταδίκασαν τοὺς προκατόχους των διότι δὲν προσκύνησαν τοὺς ἀγγλο-γάλλους καὶ ἔχασαν τὸν πόλεμο! Μετά, ἐπανέφεραν τὸν Βενιζέλο γιὰ νὰ προτείνῃ τὸν Κεμὰλ γιὰ Νόμπελ εἰρήνης!
Ἡ δίκη τῶν Ἕξ εἶναι κακούργημα γιὰ 2 λόγους. 1ον) τυπικούς, διότι κανεὶς νόμος οὔτε τότε οὔτε σήμερα δὲν καταδικάζει κἄποιον γιὰ ἀπώλεια ἐδαφῶν μὴ ἐνσωματωθέντων στὴν ἑλληνικὴ ἐπικράτεια. 2ον καὶ κυριώτερον) ἠθικούς, διότι δὲν εἶναι δυνατόν, ἀντὶ νὰ κολάζωνται οἱ λιποτάκτες καὶ οἱ φυγό-στρατοι νὰ ἐκτελοῦνται, οἱ ἔκνομοι διῶκται τῶν Ἑλλήνων, ὡς ὁ Ἀριστείδης Στεργιάδης, νὰ ἐκτελοῦνται οἱ ἡγέτες διότι ἔσφαλαν. Ἐπρόκειτο γιὰ ἀμιγῶς ἀπόφασι φατριαστικῆς/κομματικῆς ἀντεκδικήσεως.
Δυστυχῶς, τὸ ἐλάττωμα αὐτὸ τοῦ Γένους μας εἶχε δῇ ὁ Ἂλπ Ἀρσλάν ἤδη ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Μεσαίωνος. Ῥώτησε τὸν αἰχμαλωτισθέντα κατὰ τὴν μάχη τοῦ Ματζικέρτ (1071), προδοθέντα Ῥωμανὸ Δ΄ Διογένη τί θὰ ἔκανε ἂν ἦταν ἀντίστροφη ἡ ἔκβασι τῶν πραγμάτων. «Θά σε θανάτωνα, ἤ θά σε ἔσερνα σιδεροδέσμιο σὲ θρίαμβο στὴν Κωνσταντινούπολι», ἀπήντησε εἰλικρινῶς ὁ Αὐτοκράτοράς μας. «Ἐγὼ θά σοῦ κάνω κἄτι χειρότερο», ἀντεῖπε ὁ Τοῦρκος ἡγεμόνας· «θά σε παραδώσω στοὺς δικούς σου»._
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)