Της Λένας Μαρκογιαννάκη*
Σε μια εποχή όπου η κρίση πλέον έχει περάσει το κατώφλι του σπιτιού μας και τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα, σοβαρότερα και πολλές φορές ανυπέρβλητης δυσκολίας, είναι απόλυτα λογικό όλη αυτή η κατάσταση να επηρεάσει και το νέο άνθρωπο που τώρα ξεκινάει να κάνει τη ζωή του. Για ένα νέο, η επαγγελματική αποκατάσταση είναι η βασική σταθερά στην οποία ο κάθε άνθρωπος υπολογίζει να πατήσει έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στο ρόλο που του όρισε η ζωή.
Η σταθερά αυτή, ωστόσο στις μέρες μας έγινε μεταβλητή, προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις, μια εκ των οποίων αλλά και η βασικότερη, αυτή της ανεργίας.
Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις φαίνεται να αγγίζει το 16,2%, ποσοστό το οποίο μας καθιστά 4ους στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό φαίνεται να το επιβεβαιώνει και ο ΟΑΕΔ, με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν κάποιες μέρες. Όμως το πιο τραγικό είναι ότι, δεν είναι αυτός ο πραγματικός αριθμός της ανεργίας αλλά η πραγματική ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει το 20% φέτος το χειμώνα, καθώς τα επίσημα ποσοστά έκλεισαν μεν στο 16,2% την περασμένη άνοιξη, αλλά χωρίς να υπολογίζεται ένα ποσοστό λανθάνουσας ανεργίας που υπολογίζεται στο 2% με 3% για παράδειγμα οι απογοητευμένοι από την συνεχή αναζήτηση εργασίας.
Με βάση τα δεδομένα, θα σας θυμίσω απλά την περίοδο του 1961, δηλαδή ακριβώς πενήντα χρόνια πριν, όπου το ποσοστό της ανεργίας είχε αγγίξει το 26% περίπου, με συνέπεια να οδηγήσει κύμα ανθρώπων στην μετανάστευση με απώτερο σκοπό «μια καλύτερη ζωή». Πλήθος ανθρώπων από όλα τα μέρη της Ελλάδος πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, άλλοι προς Γερμανία, την τότε αναπτυσσόμενη χώρα του Βορρά, άλλοι προς Αμερική και άλλοι προς Αυστραλία. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό το flash back θα ξαναγίνει πραγματικότητα καθώς καθημερινά νέοι από 24 ετών και πάνω φεύγουν στο εξωτερικό με απόρροια όχι τόσο μια καλύτερη ζωή όσο απλά μια δουλεία, η οποία να ανταμείψει κόπους (σπουδές και λεφτά) τόσων χρόνων.
Στον ορίζοντα πάντως, διαφαίνεται χλωμό το μέλλον της χώρας μας όσον αφορά την εργασία και την επαγγελματική αποκατάσταση. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που παράγει παιδιά-μυαλά και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει σωστά, είναι απλά κρίμα να τα εκμεταλλεύεται, δίνοντας τους μισθό 500 και 600 ευρώ, δημιουργώντας αυταπάτες… Η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπους να κρατήσει τα παιδιά της….
* Η μόνιμη συνεργάτιδα του inveria.gr Λένα Μαρκογιαννάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Διπλωματία, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημοσιογραφία και τη Διοίκηση του LCM .
3 Σχόλια
καλό το άρθρο και τεκμηριωμένο με αριθμούς και συγκρίσεις. Όμως πολύ θα ήθελα να διαβάσω και προτάσεις το πως θα μπορούσε να ανατραπεί αυτό το σκηνικό μέσα σε αυτή την κρίση που μαστίζει την εποχή μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτάσεις μιας νέας επιστήμονα και νέου ανθρώπου.
Πιστεύω πως έτσι θα ήταν πιο ουσιαστικό.
Έχεις απόλυτο δίκιο οτι αν παρέθετα τεκμηριωμένες προτάσεις το άρθρο θα ήταν πιο ουσιαστικό. Ωστόσο, εγω απλά ήθελα να δώσω μια σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας. Επειδή όμως μου το ζητάς, έχω να απαντήσω λέγοντας το εξής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίοδο κρίσης, δηλαδή ύφεσης είναι λογικό οτι δεν μπορεί να υπάρξη ανάπτυξη, άρα ούτε επενδύσεις. Ακόμα και οι επιδοτήσεις που έρχονται απο την Ε.Ε με σκοπό να πατάξουν την ανεργία, φαίνεται να μένουν στα συρτάρια για λόγους που όλοι γνωρίζουμε παρολαυτα εκκούσια αγνοούμε. Δεν είμαι εγω αυτή που θα "διορθώσει" με μια πρόταση τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος. Η λύση παρολα αυτα είναι απλή "πολιτική της ανάπτυξης" λέγεται και οχι "πολιτική της στασιμότητας και της μιζέριας" ...όσο κινείται το χρήμα τόσο θα υπάρχει δουλεία αλλίως πέρνει σάρκα η λαικη ρήση "έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου"....
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Αν έχεις και εσύ προτάσεις θα ήθελα να τις ακούσω.
μετά την διευκρίνιση σου πως το άρθρο είχε σκοπό την σφαιρική εικόνα της πραγματικότητας πρέπει να πω, πως το καταφέρνει αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖήτησα προτάσεις γιατί πολύ απλά πιστεύω πως οι "νέες" προτάσεις μπορούν να βγουν μόνο από "νέα" μυαλά.
Τα γενικόλογα σχόλια περί ανάπτυξης δεν μου ακούγονται "φρέσκα". Βλέπεις και ο πρωθυπουργός μας πριν τις εκλογές μιλούσε για πολιτική της ανάπτυξης και μετά την "κατάληψη" της εξουσίας εφαρμόζει την πολιτική της αφαίμαξης, την πολιτική της ισοπέδωσης, την πολιτική του φταίει ο προηγούμενος και του εγώ θα σας σώσω αφού πρώτα σας ισοπεδώσω.
Έτσι λοιπόν έκανα λόγο για προτάσεις απλά και μόνο γιατί ευελπιστώ να δω καινούργια πράγματα και καινούργιες ιδέες πέρα από ξύλινη γλώσσα.
Δυστυχώς εγώ επειδή είμαι κάποιας ηλικίας νιώθω οτι δεν κατέχω το φρέσκο του πράγματος. Αναλώνομαι σε τετριμμένες ιδέες (αλλοιωμένος και εγώ από το σύστημα) από αυτές που μας βομβαρδίζουν συνέχεια τα μέσα ενημέρωσης και δεν έχω την δυνατότητα να δώσω "νέες" προτάσεις.
Χαίρομαι λοιπόν βλέποντας νέα άτομα να λένε κάτι πραγματικά νέο. Κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να αλλάξει την ροή αυτού του τόπου.
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)