Οι τουρκικές απειλές στον ΟΗΕ

Ανησυχία για τις τουρκικές "απειλές και εχθρικές ενέργειες" σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  

Ο κ. Λαμπρινίδης καταδίκασε την "πολεμική ρητορική" της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου.

Με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, στις εναρκτήριες εργασίες της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στις βασικές αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ο σεβασμός της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου να επιζητά μια καλύτερη ζωή. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε προκλήσεις που απασχολούν σήμερα τη διεθνή κοινότητα συνολικά και την Ελλάδα ειδικότερα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαμπρινίδης:

* Τόνισε την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και εμβάθυνσης της συνεργασίας αυτής ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η απερήμωση, αλλά και προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, όπως η πυρηνική απειλή, η τρομοκρατία και η πειρατεία.

* Υπογράμμισε το όραμα και το ρόλο της Ελλάδας στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ανατολική γειτονιά της χώρας.

* Αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014" για την αναβίωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των χωρών των Βαλκανίων, καθώς και στις περιφερειακές ομάδες συνεργασίας, όπως η Διαδικασία για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου και το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας.

* Μίλησε, επίσης, για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εκφράζοντας την επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση μέσω ενός "δίκαιου συμβιβασμού" και ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων. "Θέλουμε επίλυση του ζητήματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις τεράστιες προοπτικές της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της ευθύτητας και της ειλικρίνειας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

* Μετέφερε, σε σχέση με την "Αραβική Άνοιξη", την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στο "δικαίωμα των λαών" της περιοχής για δημοκρατία και για μια καλύτερη ζωή.

* Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συνδρομή σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από επικίνδυνες ζώνες, στην εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση Ευρωπαίων στρατιωτών, και στη συστηματική ελληνική διπλωματική παρουσία στη Βεγγάζη.

Για το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Υπουργός επανέλαβε την "απόλυτη στήριξη" της Ελλάδας στο δικαίωμα των Παλαιστινίων για ένα δικό τους κράτος και στην απόφασή τους να αιτηθούν την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη. "Η Παλαιστίνη έχει το δικαίωμα να υφίσταται ως ανεξάρτητο κράτος, όπως και το Ισραήλ έχει το ισότιμο δικαίωμα να υφίσταται με απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια", είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Λαμπρινίδης αντιδιαστέλλοντας την πολεμική ρητορική της Τουρκίας με την ελληνική στάση, τόνισε με έμφαση τη δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης μίλησε και για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπέρβασή της, μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι, τόσο η ελληνική οικονομική κρίση, όσο και η γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα.

Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2012, ζητώντας τη στήριξη των κρατών-μελών του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο