Ολοκληρώθηκε το τριήμερο δημιουργικής απασχόλησης και παραστάσεων στο Μικρό Θέατρο στο Δημοτικό Άλσος

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών & Αφήγησης πραγματοποίησε τριήμερο δημιουργικής απασχόλησης και παραστάσεων στο Μικρό Θέατρο στο Δημοτικό Άλσος (Παπάγου) στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2011. Με αυτόν τον τρόπο ξαναζωντάνευσε ένα θέατρο που βρίσκεται σε αδράνεια από το 1982. Πρόκειται για το μικρό θέατρο στο Άλσος (Παπάγου), πίσω από τον Παιδικό Σταθμό. 

Μέσα στη φύση, κάτω από τα πεύκα, στη σκηνή του μικρού θεάτρου, πλήθος παιδιών συμμετείχαν σε μία διαδικασία, που τα ψυχαγώγησε και δεν ξόδεψαν άσκοπα ούτε λεπτό από το χρόνο και την ψυχή τους.
Την πρώτη ημέρα ταξίδεψαν με τα αυτιά, τα μάτια, το πνεύμα και την καρδούλα  τους στο μαγικό κόσμο του μικροσκοπικού, αλλά πανέξυπνου Τσιρτσώνη με οδηγό τη φωνή της Ανθής Θάνου, που συνοδευόταν μουσικά από τον Παναγιώτη Κούλελη. Τα παιδιά μετά, ομαδοποιήθηκαν και με τη βοήθεια των εθελοντών, των οποίων η βοήθεια υπήρξε μέγιστη, και των υπεύθυνων για τη δράση αυτή Ιωάννας Στεφανοπούλου και Θανάση Σαμούκα, ζωγράφισαν τους ήρωες του παραμυθιού, αλλά και σκηνές από αυτό. Αμέσως μετά ξεχύθηκαν  στο δάσος και εξέθεσαν τα έργα τους πάνω στα δέντρα, γεμάτα καμάρι.

Το απόγευμα τα παιδιά χωρίστηκαν και πάλι σε ομάδες και με τη βοήθεια των εθελοντών, υπό την καθοδήγηση της Υακίνθης Σταμπολή και του Φίλιππου Φαρμάκη θεατροποίησαν το παραμύθι και σε μόνο μιάμιση ώρα γίναμε θεατές, μαζί με τους γονείς των παιδιών, αλλά και άλλων παρευρισκομένων, ενός μικρού θαύματος! Τα παιδιά παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη παράσταση...έτσι απλά! Χειροκροτήματα και μπράβο γέμισε το δασάκι από τον ενθουσιασμό των θεατών! Η βραδιά έκλεισε όμορφα με την παράσταση αφήγησης και θεάατρου σκιών «Τα αινίγματα του γίγαντα» από τους Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη.
Τη δεύτερη μέρα την τιμητική του είχε ο Καραγκιόζης. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των Κώστα Κόλλα και Παναγιώτη Κούλελη και με τη βοήθεια εθελοντών έμαθαν βασικά πράγματα για το Θέατρο Σκιών. Έμαθαν να κατασκευάζουν φιγούρες και κατάφεραν τα ίδια να δώσουν παράσταση σκιών με μεγάλη χαρά, που ήταν συνεχώς αποτυπωμένη στα προσωπάκια τους.
Την Τρίτη ημέρα το πρόγραμμα είχε καταγεγραμμένο «Λογοτεχνικό πρωινό», του οποίου την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Ευγενία Καβαλλάρη και Κατερίνα Γρηγοριάδου. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μαγικό αποτέλεσμα αυτού του πρωινού. Τα μικρά παιδια με τους εθελοντές, δασκάλους  και  νηπιαγωγούς, ανέβηκαν πιο ψηλά από τη σκηνή του θεάτρου, κάπου κοντά στις βρύσες, κάτι σαν εκδρομή στο δασάκι, και ασχολήθηκαν με τη λογοτεχνία κάνοντας Σκυταλοδρομία Αφήγησης. Ένα παιδί ξεκινούσε μια ιστορία και συνέχιζε το άλλο παιδί και μετά το άλλο και το άλλο, ώσπου γεννιόταν ένα παραμύθι. Μετά έκαναν παντομίμμα με βάση τους ήρωες του παραμυθιού και γέμισε το δασάκι «μικρά ζωάκια», που απολάμβαναν το κάθε λεπτό!
Στη μέση του μικρού θεάτρου όμως, εξελίχθηκε κάτι απόλυτα μαγικό! Ημαθιώτες λογοτέχνες και  συγκεκριμένα η κ. Πιπερίδου Ελένη, η κ.Ξανθίδου Αθηνά, η κ.Γκανίδου Αρετή, ο κ. Καρασάββας Δημήτρης, η κ.Αδαλόγλου Κούλα, ο κ.Τσέχος Ηλίας , αλλά κι ο πολύ Ημαθιώτης πλέον κ. Καλατζόπουλος Γιάννης συμμετείχαν σε ένα λογοτεχνικό πρωινό, που κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές, όλων των τυχερών παρευρισκομένων. Οι λογοτέχνες διάβασαν κείμενα και ποιήματά τους ή άκουσαν κάποια από αυτά από άλλους, που ανέλαβαν να τα αναγνώσουν και μετέτρεψαν το πρωινό μας σε ένα πρωινό απόλυτης πνευματικής και ψυχικής απόλαυσης! Μακάρι την επόμενη φορά, που θα γίνει κάτι ανάλογο, όπως όλοι συμφώνησαν να γίνει, να είναι περισσότεροι οι τυχεροί θεατές!
Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας τα ακόμη περισσότερα παιδιά,που συμμετείχαν, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, κάθισαν στο κέντρο της σκηνής του μικρού θεάτρου και με οδηγό τον Παγκράτη Παυλίδη και την κιθάρα του, αλλά και τη μουσική του γιου του Γιώργου, γεύτηκαν και ακόμη μια μορφή τέχνης, τη μουσική. Ο Παγκράτης Παυλίδης κατάφερε κυριολεκτικά  να  κράτησει την αναπνοή των παιδιών με τα τραγουδιστά παραμύθια του, αλλά κατάφερε και να τα ενεργοποιήσει, αφού συμμετείχαν κι αυτά τραγουδώντας, όποτε παρακινούνταν από αυτόν. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, που δίπλα του κάθισε η κόρη του Βαλεντίνη και τραγούδησαν μαζί, ένα τραγούδι που περιέγραφε την αγάπη κόρης, μπαμπά. Πάρα πολύς κόσμος μαζεύτηκε και για την παράσταση  «Ο Καραγκιόζης κι ο τρελός επιστήμονας», που παρουσίασε ο Κώστας Κόλλας με βοηθό το γιο του. Και στη συνέχεια το πλήθος θεατών μικρών και μεγάλων δεν έφευγε, καθώς τη σκυτάλη στο τέλος του τριήμερου πήραν και πάλι οι Ανθή Θάνου και Παναγιώτης Κούλελης με ευτράπελα παραμύθια. Το θέατρο γέμισε γλυκά χαμόγελα και παιδικές, χαρούμενες φωνούλες και χαρούμενους ενήλικες θεατές, που έγιναν και πάλι παιδιά.
Το μικρό θέατρο στο Άλσος αναβίωσε και το ραντεβού για τις «Ημέρες Δημιουργίας 2012»,  Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Βέροιας επιτρεπόντων, από το ΚΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Βέροιας έκλεισε!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Τασούλα Π.29/8/11, 8:08 μ.μ.

    Μπράβο στο ΔΗΠΕΘΕ, τα παιδιά μου πέρασαν ένα δημιουργικό και όμορφο 3ημερο. Συγχαρητήτρια και πάλι γι'αυτή την πρωτοβουλία. Όλα ήταν πολύ ωραία και οργανωμένα. Μάθαμε και ακόμη μια πλευρά του άλσους. Πάντα τέτοια κ.Κάκαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/8/11, 1:24 μ.μ.

    Συγχαρητήρια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας για τις δράσεις του! Επιτέλους ένας Φορέας ασχολήθηκε και με τα παιδιά μας και τα απασχόλησε απόλυτα δημιουργικά! Στο σπίτι μας είμαστε θεατές, ξανά και ξανά της παράστασης, που ανέβασαν τα παιδιά την Παρασκευή το απόγευμα! Η ζωγραφιά του γιού μου με τον Τσιρτσώνη μπήκε στο σαλόνι σε περίοπτη θέση! Μπράβο σε όσους δούλεψαν για αυτό το τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/8/11, 1:39 μ.μ.

    ΚΑΛΑ,ΗΤΑΝ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο