Παρουσιάστηκε χθες το φωτογραφικό Λεύκωμα για τον Προσκοπισμό στη Βέροια

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Ένας αιώνας προσκοπική Βέροια  (1918-2010)», έκδοση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, με την παρουσία πολλών παλαιών, αλλά και εν ενεργεία προσκόπων.

Για το φωτογραφικό λεύκωμα μίλησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Ρέμμος, καθώς και οι Αλέξανδρος Τρομπούκης, Σπύρος Τελλίδης, Μιχάλης Αδαλόγλου και Γρηγόρης Σαράφογλου, αναφερόμενοι τόσο στην ιστορία του Προσκοπισμού στη Βέροια, όσο και στο συγκεκριμένο πολυσέλιδο φωτογραφικό λεύκωμα.

Ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η στιγμή όταν ο πρόεδρος της Ένωσης μίλησε για την ειδική αναφορά της έκδοσης σε δύο προσκόπους που δεν ζουν, τον Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο (που καταγόταν από τα Πιέρια) και τον Μιχάλη Σούμπουρο, Βεροιώτη επιλοχία τεθωρακισμένων που έχασε την ζωή του σε ειρηνική αποστολή στις 14 Οκτωβρίου 1993, στη Σομαλία. Η στιγμή έγινε ακόμη πιο έντονη, όταν τον λόγο πήρε η μητέρα του πολυτιμημένου, από την Ελληνική Πολιτεία και τους Διεθνείς Οργανισμούς ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, στρατιωτικού, η οποία ευχαρίστησε για την τιμητική αναφορά του λευκώματος στον αδικοχαμένο γιο της.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε τιμής ένεκεν το λεύκωμα στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη π. Νεκτάριο Σαββίδη, στον Γιώργο Μωϋσιάδη για την δωρεά ακινήτου στην Ένωση, τον Νίκο Καλαϊτζίδη για την οικονομική ενίσχυση προς την Ένωση, καθώς και για την προσφορά τους στον Προσκοπισμό στους Τάκη Βλαχόπουλο, Λάζαρο Μανουσαρίδη, Ματθαίο Πιστοφίδη, Νίκο Τζήμα, Γιώργο Χιονίδη, Παύλο Πυρινό, Θεόδωρο Αλδάκο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθώς και στους Ιορδάνη Κουϊκόγλου και Δημήτριο Παπαδόπουλο που τα παρέλαβαν οι κόρες τους, στον Θεόφιλο Σύρπη (το παρέλαβε η σύζυγός του), στην μητέρα του Επιλοχία (ΤΘ) Μιχάλη Σούμπουρου, στις εφημερίδες της Βέροιας και στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του Λευκώματος, Αλέξανδρο Τρομπούκη, Βασίλη Φωκά, Μιχάλη Αδαλόγλου, Αθανάσιο Στάντζο και Νίκο Μανούδη.

Το λεύκωμα αποτελείται από 230 σελίδες και περίπου ισάριθμες φωτογραφίες, που χωρίζονται σε 10 χρονολογικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1918 μέχρι και το 2010. Οι φωτογραφίες αφορούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Προσκόπων, έγγραφα και άλλα σχετικά με την ιστορία του Προσκοπισμού, οι οποίες, πέρα από την ιστορία του Προσκοπισμού, αποτελούν μία σημαντική ανάδειξη της ιστορίας της Ημαθίας γενικότερα, μέσα από το ανέκδοτο, εν πολλοίς, υλικό.

Το Λεύκωμα διατίθεται από τα γραφεία της Ένωσης των Παλαιών Προσκόπων (Μ. Μπότσαρη 77 – 23310 26041).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο