Ολοκληρώθηκε από την ΑΝ.ΗΜΑ. Αστική η μελέτη καταγραφής των ΑμεΑ της Ημαθίας

Την μελέτη καταγραφής και στατιστικής επεξεργασίας των Ατόμων με αναπηρία στην Ημαθία παρουσίασε χθες η ΑΝ.ΗΜΑ. Αστική, δια του προέδρου της Αστέριου Παπαστεργίου. 

Πρόκειται για μελέτη που ανέλαβε και υλοποίησε η ΑΝ.ΗΜΑ. Αστική, για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.


Έτσι, στα πλαίσια της μελέτης καταγραφής, η ΑΝ.ΗΜΑ Αστική δημιούργησε ένα Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από βάση δεδομένων με μια σειρά λειτουργίες, όπως καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων των ατόμων με αναπηρία στο νομό κατά φύλλο, ηλικιακή ομάδα, Δήμο, είδος πάθησης, ποσοστό αναπηρίας, μορφωτικό επίπεδο, εργασιακό προφίλ, αλλά και εξαγωγή στατιστικών στοιχείων χρήσιμων για πολλαπλές εφαρμογές, όπως κατάρτιση μελετών, προτάσεων, διεξαγωγή συμπερασμάτων, δεικτών για παρεμβάσεων για προφύλαξη της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας.

Κατά την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας, ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε στατιστικούς πίνακες και γραφήματα με τα παραπάνω στοιχεία, που απεικονίζουν κατά προσέγγιση την υφιστάμενη κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο της απάντησης ερωτηματολογίων από άτομα που οικειοθελώς συμμετείχαν σε αυτήν. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα είναι 1375 και πρόκειται για άτομα με αναπηρία πάνω από 51%. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου, πολλά είναι τα άτομα που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στην καταγραφή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας, τα Άτομα με Αναπηρία ξεπερνούν τις 2000.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί επίσης ότι ως Άτομα με Αναπηρία υπολογίζονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω περιπτώσεις: Νοητική Υστέρηση και άλλα ανάλογα σύνδρομα, άτομα με κινητικά προβλήματα, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, άτομα με προβλήματα στις αισθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι κλπ), αλκοολικοί, ναρκομανείς, άτομα με ψυχικές νόσους και γενικότερα, άτομα που έχουν πάθηση ή νόσο που τους καθιστά ανάπηρους με ποσοστό πάνω από 51%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως προαναφέρθηκε, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα καταγραφής είναι συνολικά 1375. Από αυτούς, το 47% προέρχεται από την Βέροια, το 33% από την Αλεξάνδρεια και το 19% από τη Νάουσα ((καλλικρατικοί δήμοι), ενώ το 1% δεν δήλωσε τόπο καταγωγής ή κατοικίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο, με μεγάλη διαφορά, ποσοστό αναπηρίας που συναντάται στην Ημαθία αφορά καρκινοπαθείς ή νεφροπαθείς, ενώ το μικρότερο αφορά ναρκομανείς και αλκοολικούς (πρώην ή μη). Ωστόσο, το ποσοστό των ναρκομανών και αλκοολικών κάθε άλλο παρά άλλο παρά πραγματικό είναι, καθώς στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα καταγραφής.

Επίσης, από τα άτομα που καταγράφηκαν, το 77% είναι αυτοεξυπηρετούμενα, ενώ το 23% είναι μη αυτοεξυπηρετούμενα.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν κατόπιν σχετικής άδειας από την Εταιρεία Προσωπικών Δεδομένων και θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες Πρόνοιας της Ημαθίας, ενώ στόχος είναι να υπάρξει άμεσα διασύνδεση μεταξύ των δομών υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες) της Ημαθίας.

Η δράση της ΑΝ.ΗΜΑ.

Η ΑΝ.ΗΜΑ Αστική δραστηριοποιείται στο χώρο των ατόμων με αναπηρία από το 1996 υλοποιώντας μία σειρά ευρωπαϊκών, εθνικών προγραμμάτων και δράσεων όπως, ΗΟRΙΖΟΝ ΙΙ, TΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ / Δημιουργία βασικών υποδομών για τη στήριξης των Αμ.Ε.Α & Λειτουργία δομών στήριξης  & απασχόλησης των Αμ.Ε.Α., ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΤΩΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ / Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ανεργίας – υποαπασχόλησης στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της αγροτοβιομηχανίας στο νομό Ημαθίας, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (Ν.Α ΗΜΑΘΙΑΣ-ΤΕΔΚ-ΑΝ.ΗΜΑ) / Συνέχεια λειτουργίας Εμπορευματικού Δικτύου & Ινστιτούτου Συμβουλευτικής. 

Κατέχει εμπειρία από υλοποίηση προηγούμενων δράσεων με αντίστοιχο αντικείμενο, ενώ προσφέρει μέσω της λειτουργίας του Ινστιτούτου Συμβουλευτικής συνεχή πληροφόρηση και διεκπεραίωση υποθέσεων για θέματα που αφορούν τα Α.μ.Ε.Α. στο νομό Ημαθίας.

Προωθεί προϊόντα εργαστηρίων και μεμονωμένων ατόμων Α.μ.Ε.Α. μέσω της ίδρυσης και συμμετοχής της στο πανελλήνιο δίκτυο προώθησης διακίνησης προϊόντων Α.μ.Ε.Α., ΠΡΑΞΙΣ και ΠΡΑΞΙΣ ΚοιΣΠΕ.

Το έργο της ΑΝ.ΗΜΑ Αστικής δεν εξαντλείται στην μελέτη που παρουσιάσθηκε, η σημαντικότητα της οποίας είναι μεγάλη, ως βάσης σχεδιασμού των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τα Άτομα με αναπηρία, αλλά επεκτείνεται και στην προσφορά ενός ολοκληρωμένου τμήματος παροχών και δράσεων κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες που κινείται πάνω σε δυο άξονες:

1. Το Ινστιτούτο συμβουλευτικής και υποστήριξης παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους του Νομού  σε τομείς ενημέρωσης, πληροφόρησης, νομικό πλαίσιο που αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση και τα δικαιώματα, ασφαλιστικό καθεστώς, επαγγελματικό προσανατολισμό και επαναπροσανατολισμό, ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. και των Υπουργείων, ενημέρωση για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης, της ανάγκης μετακίνησης κ.λ.π.. Οι παραπάνω υπηρεσίες έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ενδιαφερομένου ατόμου και πολλές φορές  πραγματοποιείται  ειδική έρευνα των στοιχείων για την κάθε περίπτωση.

2. Το εμπορευματικό δίκτυο έχει σαν στόχο την προώθηση προϊόντων (ατομικών δημιουργών & παραγωγικών εργαστηρίων Α.μ.Ε.Α.), μέσω του διαδικτύου με δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και μέσα από τη συμμετοχή σε έκθεση μέσω  του δικτύου ΠΡΑΞΙΣ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο