Ευρεία σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Κεντροδυτικής Μακεδονίας συγκλήθηκε χθες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας, στην έδρα του Επιμελητηρίου, στη Βέροια, με θέμα την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι της διοίκησης και εργαζόμενοι στις Βιομηχανίες, τευτλοπαραγωγοί, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του θέματος και στην ουσία διαμορφώθηκαν τρεις βασικές θέσεις: Υπέρ, κατά και ουδετερότητα για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την κρατική ΑΤΕ σε ιδιωτικούς ομίλους.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο οποίος εισαγωγικά τόνισε πως η Βιομηχανία Ζάχαρης έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, για αυτό το λόγο και πήρε την πρωτοβουλία για την ευρεία σύσκεψη.
Αντιδράσεις για την πώληση
Η πλειοψηφία των παρισταμένων που τοποθετήθηκαν, υποστήριξε την μη πώληση της ΕΒΖ, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη να εξυγιανθεί και να επαλειφθούν φαινόμενα «κομματικών κολαούζων» και κακοδιαχείρησης, που οδήγησαν τις Βιομηχανίες στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.
Οι βουλευτές Τάσος Σιδηρόπουλος και Άγγελος Τόλκας, αλλά και οι βουλευτές Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ), Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ – Β΄ Θεσ/νικης) και Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ - Β΄ Θεσ/νικης) αναφέρθηκαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει υπό κρατική διοίκηση η Βιομηχανία. Ειδικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ξεπούλημα» της Ελληνικής Βιομηχανίας, που θα έχει αποτέλεσμα όχι μόνο την καταστροφή του κλάδου της παραγωγής ζάχαρης, αλλά θα επιφέρει διαδοχικά πλήγματα στις τοπικές οικονομίες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Επίσης, εκπρόσωποι εργαζομένων στα εργοστάσια τέθηκαν απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια πώλησης, εκφράζοντας φόβους για το εργασιακό τους μέλλον κάτω από το νέο καθεστώς.
Η θετική άποψη για την πώληση
Ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της πώλησης της ΕΒΖ από την ΑΤΕ σε ιδιώτες, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. Λάμπρος Χαραλάμπους, ο οποίος ανέφερε πως η επιχειρούμενη πώληση της ΕΒΖ δεν θα επηρεάσει τους εργαζομένους στα εργοστάσια.
Αναφερόμενος στην πορεία της ΕΒΖ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ισχυρίστηκε πως υπήρξε δραστική μείωση του χρέους της (από 40 και πλέον εκατομμύρια, το χρέος διαμορφώθηκε σε 10).
Από την άλλη, τα περί μείωσης του χρέους χρησιμοποίησε ο Μιχάλης Χαλκίδης, αναφέροντας πως από τη στιγμή που υπάρχει ανοδική πορεία, όπως ανέφερε, είναι παράλογο να πωλείται η επιχείρηση.
Η ουδετερότητα των παραγωγών
Η ουδετερότητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο των τευτλοπαραγωγών της Ημαθίας, Νίκο Λιολιόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως για τους παραγωγούς έχει σημασία να λειτουργεί σωστά η Βιομηχανία, χωρίς να λειτουργεί ως κομματικό παράρτημα που κατά καιρούς βολεύονται οι «αποτυχημένοι της πολιτικής», όπως είπε. «Είναι πρόκληση ο τρόπος λειτουργίας των εργοστασίων, με δεκάδες εργαζόμενους να κάθονται και να παίρνουν 15 και 16 μισθούς», ανέφερε ο κ. Λιολιόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που βρίσκονταν στην αίθουσα
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης
Απτό και άμεσο εφαρμόσιμο αποτέλεσμα φυσικά δεν βγήκε, ούτε αρμοδιότητα, ούτε και τέτοια πρόθεση υπήρχε, ωστόσο ήταν μια καλή ευκαιρία να τεθούν επί πάτηπος όλες οι απόψεις: Της διοίκησης της ΕΒΖ, των εργαζομένων στα εργοστάσια, των τευτλοπαραγωγών που εξαρτώνται άμεσα από αυτές, καθώς και των πολιτικών κομμάτων και των τοπικών κοινωνικών, επαγγελματικών και οικονομικών φορέων. Η μόνη άποψη που δεν ακούστηκε επίσημα, ήταν της Κυβέρνησης…
Τελικά, δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση – ψήφισμα προς την Κυβέρνηση, όπως θα ήταν το καλύτερο για όσους υποστηρίζουν την άποψη να μην πωληθεί η ΕΒΖ. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται το Επιμελητήριο Ημαθίας να εκδώσει ψήφισμα για το θέμα και ενδεχομένως ανάλογη κίνηση να κάνουν και άλλοι φορείς, είτε μαζί με το Επιμελητήριο ή μεμονωμένα.
Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και στο ενδεχόμενο κοινής, διακομματικής, επερώτησης στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονται σε περιοχές που λειτουργούν εργοστάσια της ΕΒΖ, όπως πρότεινε ο Μιχάλης Χαλκίδης.
2 Σχόλια
Ο Ν.Β εχει μια αξιοζηλευτη ικανοτητα να βρισκει τα καροια σημεια των ομιλιων και να τα παρουσιαζει σε λιγες γραμμες συνεδριασεις ωρών. Συγχαρητηρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκ μέρους του Ν.Β.: Ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)