Ποιότητα, επίπεδο, καθαρότητα
Αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν το βασικό κορμό της προσωπικότητας ενός ατόμου, ώστε να θεωρείται «καλός».
Όταν πρόκειται βέβαια για κάποιον υποψήφιο, είτε Περιφερειάρχη, είτε Δήμαρχο, είτε Σύμβουλο, το «καλός» φυσικά και δεν αρκεί. Χρειάζεται απαραιτήτως και το «ικανός», ενώ θετικά συνεκτιμάται και το «ανιδιοτελής».
Αξέχαστος θα μου μείνει η στιχομυθία που είχε γίνει ακριβώς πριν 4 χρόνια, στον Παλιό Πρόδρομο, μεταξύ του τότε υποψήφιου Νομάρχη Ημαθίας Γιάννη Χασιώτη και ενός ιερέα της περιοχής. Σας τον παραθέτω:
Γιάννης Χασιώτης: Λένε ότι ο Καραπαναγιωτίδης είναι καλό παιδί… Αν είναι τόσο καλό παιδί, ας πάει να γίνει παπάς!
Ιερέας: Και ποιος σου είπε ότι οι παπάδες είναι όλοι τους καλοί;
Δεν ξέρω αν είναι οι παπάδες καλοί – προφανώς υπάρχουν άτομα που τιμούν το σχήμα τους και άλλοι που το ντροπιάζουν – ούτε αν όντως είναι καλό παιδί ο κ. Καραπαναγιωτίδης.
Αυτό που για μένα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι αυτό που χαρακτήρισα «καλός» παραπάνω να υπάρχει ως βάση. Ως αρχή, ως δεδομένο για να κρίνουμε αν από εκεί και πέρα το πρόσωπο το οποίο εξετάζουμε είναι «ικανό» κλπ.
Βέβαια, υπάρχει από την άλλη το γνωστό σε πολλούς κουίζ, με τους ιστορικούς πολιτικούς ηγέτες. Επιτρέψτε μου να το παραθέσω:
Είναι καιρός να εκλέξετε τον νέο πλανητάρχη, και η δική σας ψήφος θα κρίνει το αποτέλεσμα. Σας παραθέτουμε τα προφίλ των τριών υποψηφίων.
Υποψήφιος Α
Συνεργάζεται με διεφθαρμένους πολιτικούς, και συμβουλεύεται αστρολόγους. Είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις. Καπνίζει 3 πακέτα τσιγάρα τη μέρα και πίνει 8 με 10 μαρτίνι τη μέρα.
Υποψήφιος Β
Τον έδιωξαν από το πολιτικό του γραφείο δυο φορές, ξυπνάει το μεσημέρι, έκανε χρήση οπίου στο κολέγιο και πίνει μισό μπουκάλι «σκατς» κάθε βράδι.
Υποψήφιος Γ
Έχει λάβει παράσημο στον πόλεμο. Είναι χορτοφάγος, δεν καπνίζει, πίνει μια μπίρα μια στο τόσο και ποτέ δεν απάτησε τη γυναίκα του.
Οι απαντήσεις σε όποιον κάνει πρώτη φορά το κουίζ αυτό φέρνουν – συνήθως – έκπληξη, γιατί ποιος θα ήθελε έναν πολιτικό διεφθαρμένο που συμβουλεύεται αστρολόγο ή έναν ψιλοαλκοολικό;
Και όμως, ο Α υποψήφιος είναι ο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, ο Β υποψήφιος είναι ο Γουίνστον Τσώρτσιλ και ο Γ υποψήφιος ο Αδόλφος Χίτλερ!
Ωστόσο, επιμένω στην έννοια του «καλού», καθώς η ποιότητα, το επίπεδο και η καθαρότητα δεν εξαρτώνται από τα φαινομενικά στοιχεία που δείχνει το κάθε άτομο.
Κλείνοντας τον παρενθετικό μου λόγο (συγχωρέστε με αν σας κούρασα) καταλήγω στο εξής συμπέρασμα, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές:
Ο άνθρωπος αυτός που αξίζει την εμπιστοσύνη μας είναι βασικό να είναι «καλός χαρακτήρας».
Η «καλοσύνη» του αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την «ικανότητα» και για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, θα πρέπει να υπάρχει και η «ανιδιοτέλεια», η οποία θα διασφαλίζει το «όραμα» ώστε να επιτευχθεί αυτό που ο «καλός, ικανός και ανιδιοτελής πολιτικός, ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ».
Καλοσύνη – Ικανότητα – Ανιδιοτέλεια – Όραμα = Αποτέλεσμα!
Αν όμως λείπει κάποιο από αυτά τα στοιχεία;
Ο χαρακτήρας του προσώπου που περιγράψαμε παραπάνω, είναι ο ιδανικός και – πολύ φοβάμαι – ουτοπικός…
Για να δούμε μερικά παραδείγματα:
Α) Άνθρωπος «καλός», «ανιδιοτελής», «με όραμα» όχι όμως «ικανός» à Απλή διαχείριση με μια ελπίδα να γίνει κάτι
Β) Άνθρωπος «ικανός», «ανιδιοτελής», «με όραμα», αλλά όχι «καλός» à Διαχείριση με πολλούς κινδύνους, ανάρμοστη συμπεριφορά, τραμπουκισμός (καθώς η εξουσία φουσκώνει τα μυαλά), αλλά πολύ πιθανόν να γίνουν γενικά έργα και να υπάρξει ανάπτυξη στην πόλη
Γ) Άνθρωπος «καλός», «ικανός», «με όραμα», αλλά όχι «ανιδιοτελής» à Πολύ ικανός να τα…οικονομήσει!
Δ) Άνθρωπος «καλός», «ικανός», «ανιδιοτελής», αλλά χωρίς «όραμα» à Απλή διαχείριση με μια ελπίδα να γίνει κάτι
Από τα παραπάνω συμπεραίνονται τα εξής:
· Αν δεν υπάρχει «ικανότητα» ή «όραμα» το πολύ – πολύ να μην παραχθεί σοβαρό έργο
· Αν δεν υπάρχει «καλοσύνη» θα αποκτηθεί πολύ πιθανόν ένας «μικρός αυτοκράτορας» με ύφος 100 καρδιναλίων, αλλά ίσως δούμε να γίνεται κάτι
· Αν δεν υπάρχει «ανιδιοτέλεια», όλα τα προσόντα θα λειτουργήσουν προς ίδιον όφελος…
Σημαντική διευκρίνιση!!!!
Όπως συνηθίζω να λέω, για να σκεφτεί κανείς όλα τα παραπάνω και να κατατάξει τα πρόσωπα που κρίνει ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ (είπαμε, ποιος θέλει να κοροϊδεύει τον εαυτό του;)
Τελικά, εσύ τι αιρετό θέλεις να επιλέξεις;
Νίκος Βουδούρης
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)