Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μαζί με τα... σχολεία, θα ξεκινήσει πιο ανοιχτά η προεκλογική περίοδος για τις Δημοτικής - Περιφερειακές Εκλογές του 2014 στην Ελλάδα, όπως λένε οι εκτιμήσεις. Ωστόσο, αν δεν αποσαφηνιστεί το θέμα σχετικά με την αλλαγή ή μη του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, πολύ πιθανόν να "τρενάρει" και άλλο η εκδήλωση ανοιχτού ενδιαφέροντος από αυτούς που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.
Είναι λογικό να μην επιθυμεί κανείς να "καεί" από νωρίς, χωρίς σαφές εκλογικό σύστημα.
Όπως συμβαίνει σε όλη την χώρα, έτσι και στην Ημαθία και ειδικότερα στη Βέροια, δεν έχει υπάρξει καμία αξιοπρόσεχτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις εκλογές και η ασάφεια είναι ένας από τους δύο βασικούς λόγους που το καλοκαίρι πέρασε... άπραγο για όσους ενδεχομένως θα είχαν μια αξιοπρόσεχτη υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές.
Ο άλλος λόγος είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και εκεί υπάρχει ασάφεια για το πόσο μεγάλο θα είναι - καθώς υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για ολιγόμηνη αναβολή τους), σε συνάρτηση με την γενική απαξίωση της πολιτικής.
Η προεκλογική περίοδος και τα... όργανα που άρχισαν
Όπως είπαμε, καμία αξιοπρόσεχτη ανοιχτή υποψηφιότητα δεν έχει υπάρξει για τον Δήμο Βέροιας (ούτε για τους άλλους δύο της Ημαθίας επίσης), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι... ήσυχα στις δημοτικές παρατάξεις...
Μόλις προ δύο ημερών ορκίστηκαν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι της Βέροιας, έπειτα από την παραίτηση του άλλοτε στενού της συνεργάτη και πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρου Τσαπαρόπουλου και του Κώστα Συμεωνίδη.
Δεν πέρασαν, επίσης, πολλές μέρες από την ανοιχτή των 5 πρώην αντιδημάρχων Βέροιας με την Χαρούλα (μεταξύ των οποίων οι 3 είναι εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής της), οι οποίοι της... έσουραν τα χίλια μύρια (αλλά δεν παραιτήθηκαν από την ομάδα, προκαλώντας - αν μη τι άλλο - ερωτηματικά για την στάση τους).
Από την άλλη, στα.. πεδινότερα της Ημαθίας, άναψε για τα καλά η κόντρα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Φώτη Δημητριάδη και του πρώην στενού του συνεργάτη και αντιδημάρχου Νίκου Γκαβαρδίνα, με την κόντρα να φτάνει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων...
Πέρα από αυτά τα εξόφθαλμα περιστατικό όμως, υπάρχουν και πιο... αθόρυβα, που δείχνουν ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν πλέον μπει στην τελική ευθεία των στρατηγικών τους κινήσεων.
Τα σενάρια με και χωρίς αλλαγή τρόπου εκλογής
Αν πάμε στις τοπικές εκλογές με το ισχύον σύστημα, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενα των... άδειων συνδυασμών, εκτός και αν αποφασίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επεκτείνουν την... κολεγιά της Κυβέρνησης και στους Δήμους.
Τότε όμως ίσως αντιδράσει η... αξιοπρέπεια των δημοτικών συμβούλων, που συνήθως δεν είναι πολιτικοί... βουλευτικής καριέρας και τους γυρίσουν την πλάτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν διακηρύσσει πως θα κατεβάσει υποψήφιο δήμαρχο - συνδυασμό από τους κόλπους του και μάλιστα, θα πρόκειται για άτομο άφθαρτο, δεν φαίνεται να διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να το καταφέρει (παρά τα μεγάλα πανελλαδικά ποσοστά, στην Ημαθία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει σε τίποτα κόμμα "εξουσίας").
Το ΚΚΕ θα κατεβάσει ένα κλασικό κομματικό συνδυασμό.
Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έτσι όπως είναι διχασμένοι στην Ημαθία (ένα πέριξ του βουλευτή του κόμματος Κ. Γιοβαννόπουλο και ένα απέναντί του), αλλά και με βάσει όσα εξήγγειλε ο Πάνος Καμμένος, αν έχει υποψηφίους θα ενταχθούν σε συνδυασμό που θα αποφασίσει να στηρίξει το κόμμα.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. πολύ πιθανόν να διαθέσει κάποιους υποψηφίους, αλλά θεωρείται απίθανο να έχει δικό της συνδυασμό.
Τέλος, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι απίθανο να κατεβάσει κανονικό συνδυασμό, αλλά δεν αποκλείεται να έχει παρουσία στις εκλογές με υποψηφίους σε βασικές δημοτικές - τοπικές κοινότητες.
Αν αλλάξει το σύστημα, τα πράγματα θα είναι σαφώς διαφορετικά:
Καταρχάς, η έννοια των συνδυασμών δεν θα υπάρχει και θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να παλέψει μόνος του για την εκλογή του.
Μόνο οι καθαρά κομματικοί υποψήφιοι (πχ ΚΚΕ) δεν θα έχουν πρόβλημα, καθώς εκεί οι ψήφοι πάνε κομματικά και όχι σε πρόσωπα.
Από την άλλη, ίσως για τους δημοτικούς συμβούλους τα πράγματα να είναι πιο εύκολα, καθώς η ψήφος προς αυτούς θα είναι καθαρά προς το πρόσωπό τους και όχι έμμεση ψήφος στον υποψήφιο Δήμαρχο - επικεφαλής του συνδυασμού.
Πάντως, αν αλλάξει τελικά το σύστημα, ειδικά στις εκλογές του 2014 θεωρούμε πως θα είναι τύποις μόνο η αλλαγή, καθώς θα ισχύσει η ίδια προσωπογραφία και νοοτροπία με τα παλαιότερα χρόνια, καθώς ακόμη θα ψάχνουν όλοι τον "βηματισμό" τους.
Η... ονοματολογία
Μέχρι να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, τα ονόματα που ακούγονται δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν ως φημολογούμενα.
Αλλά και από αυτά τα φημολογούμενα ονόματα, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το τι ρόλο θα επιλέξει στη... νέα εποχή.
Όπως και να έχει, όπως προείπαμε, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αξιοπρόσεχτη δημόσια δήλωση ή κίνηση, ώστε να μπορεί να αρχίσει να διαμορφώνεται το παζλ.
Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες προσπάθειες προώθησης υποψηφιοτήτων ή δημόσιες δηλώσεις υποψηφιότητας, αλλά όπως δείχνουν οι αξιολογήσεις αυτών, δεν είναι άξιες προσοχής προς το παρόν.
Όλα τα άλλα, είναι για τα... πηγαδάκια!
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)